Honlapfejlesztés

2011-05-27

Honlapunk újdonságai

A fejlesztés célja egy küllemében és szolgáltatásaiban is korszerűbb portál elkészítése volt, amely folyamatosan magas színvonalon biztosítja a fővárosi közkönyvtári hálózattal kapcsolatos online tájékoztatást.

Az átalakított portál tükrözi a FSZEK megújuló arculatát. A szerkezet módosításával és az elérhető tartalmak átszervezésével egyszerűbbé vált a navigáció és az adatok elérése a portál egészén, ugyanakkor megtartottunk minden korábban elérhető, a használónk számára hasznos és érdekes funkciót és cikket.

A formai és tartalmi megújulás érinti az olyan népszerű szolgáltatáselemeket, mint a könyvtáraink tájékoztató oldala és az eseménynaptár, de emellett a keresési lehetőségek köre is bővült az új honlapon.

A honlap technikai adottságainak bővítésével, mint például videó-segédletek elérhetővé tételével, vagy az e-learning keretrendszerrel való bővítéssel a felhasználók részére szélesebb körű elektronikus szolgáltatásokat és tájékoztatást tud nyújtani a könyvtár. A segédletek hanganyaggal és feliratozással készülnek, megkönnyítve a látássérült felhasználók információhoz jutását. A könyvtár kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a portálhoz illesztett alkalmazások használhatók legyenek felolvasó szoftverek segítségével is.

Valamennyi fejlesztésünk a távhasználók legszélesebb körének igyekszik segítséget nyújtani, de kiemelt hangsúlyt fektetünk a tanuló ifjúság, a zene iránt érdeklődők, a hátrányos helyzetűek, a vakok és gyengénlátók, valamint a siketek könyvtárhasználati igényeire és sajátosságaira.


Szolgáltatássor: a honlap tetején egy rögzített, minden aloldalon elérhető szolgáltatássor található. Innen lehet többek között bejelentkezni honlapunkra, feliratkozni megújult hírleveleinkre, aktuálisan elérhető szolgáltatásaink között keresni, a könyvtár katalógusában vagy a honlapon keresni, és itt érhető el a dokumentumok kölcsönzési határidejének hosszabbítási lehetősége is.

Távhasználat: az oldal tetején található szolgáltatássor ezen részénél található a hosszabbítás funkció, amely a korábbitól eltérően a katalógus felületén elérhető hosszabbítási funkcióhoz vezeti a látogatót. A hosszabbításhoz meg kell adnia olvasójegye vonalkódjának számát és egy jelszót, amely alapértelmezetten az Ön születési hónapja és napja, pl. 0521. Bővebb tájékoztatás a "Kölcsönzési idő hosszabbítása" című cikkünkben olvasóható.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár aloldalai: honlapunk régi látogatói már korábban is találkozhattak többek között a gyerekeknek és a tiniknek készült aloldalakkal. Az elmúlt időszakban további aloldalakat is készítettünk, amelyek a menüsor legördülő menüjéből érhetők el. Jelenlegi aloldalaink: Gyerekeknek, Tinioldal, 50 plusz; Lapozz bele!; Médiaismeret; Tudásdepó-Expressz; Népzenetár.

Rotált képes cikkajánló: négy fontos cikket közvetlenül a nyitólapról elérhet.

Könyvtárainkról szóló információk: megújult a könyvtárkereső térképünk a Könyvtáraink menüpontban. A könyvtárak információs lapjai és az oldalakon megjelenő aktuális információk elérése is kevesebb kattintással elérhető. Nincs régiós csoportosítás és nem foglalja el az információs lap a könyvtárak nyitólapját.

Hozzászólás cikkeinkhez már nemcsak a fórumon hagyhat üzenetet és írhatja meg véleményét, hanem számos, a honlapon közölt cikk után közvetlenül is.

Cikkajánló küldése e-mailben a cikkek elején található "Cikk küldése" gomb segítségével látogatóink a honlap cikkeit ajánlhatják e-mailben ismerőseiknek.

Hírlevél: formailag megújult hírleveleinkre az oldal tetején található szolgáltatássorban tud feliratkozni. Leiratkozásra ugyanott van lehetőség.

Eseménynaptár: formailag megújult eseménynaptárunk a felnőtt- és a gyerekeknek szóló oldal eseményeit tartalmazza. A dátumokról kattintható módon elérhetők könyvtáraink aktuális programjai.

Címkefelhő: szerkesztőink címkével jelölik meg cikkeinket, amelyekkel tematizálják a honlapra feltöltött tartalmakat. A címkére kattintva az azonos címkével ellátott cikkeket könnyedén érheti el.

Részletes keresés a honlap tartalmában: a szolgáltatássorról indított egyszerű keresést követően a találati halmaz oldalán található a részletes keresés felülete. Amennyiben a keresőkifejezés mellé szűrési elemeket is választ - a keresés helyére vagy a találati halmaz megjelenítésére vonatkozóan -, akkor még könnyebben találhatja meg az Önt érdeklő információt.

Live search keresés: a részletes keresés oldalán egy keresőkifejezés beírása közben legördülő menüben jelennek meg egy válogatott szójegyzék szavai, amelyek a könyvtárra vonatkozó jellemző és gyakori kifejezéseket tartalmazza, segítve a keresést.

Kérdése van? Keressen minket!: ebben a cikkben számos fontos kérdésre kaphat választ, legyen szó akár a könyvtár szolgáltatásairól, a használat feltételeiről, díjairól, vagy gyakran ismételt kérdésekről.

Videotutorialok: könyvtárunk honlapjának, katalógusának és adatbázisainak használatát 10 kisfilmen mutatjuk be. A kisfilmeket várhatóan június második felében fogjuk publikálni.

Akadálymentesített oldal: megújult, akadálymentesített formában is elérhető honlapunk immár teljes tartalma; http://akadalymentesitett.fszek.hu.

Mobiltelefonra optimalizált megjelenítés: a http://m.fszek.hu oldalon már mobiltelefonján is böngészheti honlapunkat.

A felhasználói profil bővülése: regisztrált felhasználóink avatart tölthetnek fel felhasználói profiljukba, amely megjelenik a cikkekhez, illetve a fórumhoz írt hozzászólásoknál. Ezenkívül kiválaszthatja saját kedvenc könyvtárát.

Könyvtári blogok: könyvtáraink tematikus blogjainak legfrissebb hírei már a nyitólapról, illetve a blogot szerkesztő könyvtáraink honlapjáról is elérhetők.


e-Learning alkalmazás: honlapunkat a Moodle e-Learning alkalmazással is kibővítettük, amelynek segítségével hatékonyabbá kívánjuk tenni oktatási tevékenységünket.

Oldalak: 1
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR 2010
DESIGNED BY PROLOG REKLÁM
POWERED BY SUPPORTAL