Elektronikus tartalomszolgáltatás

2010-01-21

Elektronikus tartalomszolgáltatás

Technológiai fejlesztés

Célunk egy olyan interaktív elektronikus könyvtári felület kialakítása, ami figyelembe veszi az egyes felhasználói csoportok különböző tanulási és információszerzési szükségleteit. Biztonságos alapot nyújt a nap 24 órájában elérhető online szolgáltatásokhoz, a beiratkozott olvasók és távhasználók számára gazdag kulturális, oktatási, közhasznú és helytörténeti tartalmakat kínál. Mindeközben illeszkedik a dokumentumok országos lelőhely-nyilvántartásának egységes elveihez, és figyelembe veszi a kiadványokhoz kapcsolódó szerzői jogokat. Lehetővé teszi a hagyományos és az elektronikus tartalmak egységes kezelését és szolgáltatását. Biztosítja a használók interneten keresztül történő hiteles azonosítását, ily módon oldva meg szolgáltatásaink helytől és időponttól független igénybevételét.

Adatbázis-bővítés

A könyvtár évtizedek óta segíti az oktatást és a kutatást széles forrásanyagra épülő és tartalmilag feltárt szakgyűjteményi - irodalmi, szociológiai, várostörténeti, mese - és képi adatbázisokkal. A fejlesztés egyszerre irányul ezek bővítésére és technológiai megújításukra. Utóbbi révén az érdeklődök egy keresési felületen, a katalógussal együtt juthatnak hozzá a témákba vágó tanulmányok és cikkek adataihoz. Ha a közlemények teljes szövege is rendelkezésre áll, akkor a katalógusból egy kattintással azok is elérhetővé válnak.

A bővítés egyik módja a korábban elszigetelten és ma már korszerűtlenné vált szoftverekkel készült adatbázisokból származó közel 300 ezer tétel integrálása a jelenlegi katalógusba. A másik forrás a könyvtár Budapest Gyűjteményének helyismereti-várostörténeti dokumentumállománya. Itt a fő cél a régi képi ábrázolások iránti igények kielégítése. Tízezer muzeális fénykép, plakát, metszet, térkép és könyvillusztráció leírása készül el, amelyeknek – a projekten kívüli erőforrások igénybevételével – a digitális másolatuk is megtekinthető lesz a rendszer segítségével.

Oldalak: 1
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR 2010
DESIGNED BY PROLOG REKLÁM
POWERED BY SUPPORTAL