Informatikai fejlesztések

2012-02-29

Online katalógusunk újdonságai

  I. Összetett keresés
 • Az összetett keresést végezhetjük: a teljes adatbázisban, külön valamelyik szakadatbázisban („gyűjteményben”) vagy csak a képarchívumban, de a Ctrl gomb segítségével egyszerre több adatbázist is kijelölhetünk a kereséshez.
 • A ”Csak a kölcsönözhetőeket” opció jelentése: minden kölcsönözhető példány, az aktuálisan kölcsönzés alatt álló is, megjelenik a Státuszban, a helyben használható és olvasótermi dokumentumok azonban nem.
 • A „Részletezve” menüpont alatt pontosabban megadható a dokumentum típusa: pl. cikk (folyóirat), kézirat, fénykép, elektronikus dokumentum, oktatócsomag (könyvek, audiovizuális dokumentumok egy leírásként, többségében nyelvtanulást segítő dokumentumok).
  II. Találati halmaz
 • A találati listában a rekordok alapértelmezetten dokumentumtípusok szerint következnek egymás után: könyv, cikk, zene, film, stb.
 • Lelőhelyre szűkítés: Kiválasztható, hogy melyik tagkönyvtárban vagy a Központi Könyvtár mely részlegének (termének) állományában keressen a rendszer. A találati listában ilyenkor csak olyan dokumentumok szerepelnek, amelyeknek legalább egy példánya a választott lelőhelyhez tartozik (de ezen kívül a dokumentum más lelőhelyen található példányai is láthatók a Státuszban).
 • A találati listában csak a meglévő példányok szerepelnek, a törölt és törlésre jelölt példányok nem.
 • Ha egy lelőhelyen több példány is van a keresett műből, akkor azok összevonva jelennek meg, melyről a sor elején található nyíl értesíti a használót! Ebben az esetben nem látható a státuszinformáció (kölcsönözhetőség, lejárat), a nyílra kattintva (Csoport kinyitása, ill. Csoport bezárása) lehet az egyes példányok adatait láthatóvá tenni. Az oszlop fejlécében található + illetve – jellel minden csoport kinyitható és bezárható egyidejűleg.
 • A találati lista alatti Letöltés feliratra kattintva lehetőség van az előzetesen kijelölt (kosárba helyezett) találatok lementésére is.
 • A státuszadatoknál új oszlop jelent meg, a Mellékletek. Ez alatt látható, hogy az adott példánynak hány darab melléklete van.
  III. Olvasói adatok
 • Az "Olvasói adatok" felületen hosszabbítás kérésekor egyidejűleg több példány is kijelölhető az egyes példányok melletti jelölőnégyzettel. Ha több példányt jelölünk ki, a hosszabbítással kapcsolatos üzenet (sikeres vagy a sikertelenség oka) az egyes példányok alatt jelenik meg. Figyelem! Nem minden példány hosszabbítható, ezért ezeket az üzeneteket figyelmesen meg kell nézni!
 • Az "Olvasói adatok" felületén a biztonságos használat érdekében figyelmeztető üzenetek olvashatók. (pl: Kérjük, ha befejezte a műveletet, a "Kijelentkezés" menüpont segítségével lépjen ki!)
  IV. Általános megjegyzések
 • Minden kiíratásnál és letöltésnél megjelenik a találati halmazok fejlécén a "Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár katalógusából" felirat, valamint az URL cím és a lekérdezés dátuma.
 • A keresett szavak, kifejezések a találati listában és a megnyitott rekordban pirossal kiemelve jelennek meg.

Online katalógusunk az alábbi hivatkozásról érhető el:
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár katalógusa


Oldalak: 1
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR 2010
DESIGNED BY PROLOG REKLÁM
POWERED BY SUPPORTAL