Hírek

2011-07-19

15 perc hírnév az olvasásnak – "együtt olvasási" rekord a Szabó Ervin téren

Olvasási rekordkísérletre gyűlt össze több száz ember a szervező könyvtárosok hívására.

Rendhagyó program színhelye volt 2011. május 13-án, pénteken, 13 órakor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára előtti tér. Olvasási rekordkísérletre gyűlt össze több száz ember a szervező könyvtárosok hívására.

A könyvtár honlapján, közösségi portálokon, blogokon is meghirdetett „villámcsődület”-jellegű (flashmob) eseményen a résztvevők Lévai Balázs televíziós műsorkészítő, újságíró; Pokorny Lia színész és Grecsó Krisztián költő, író vezetésével 15 perc hangos olvasással adták tudtára a világnak, hogy: olvasni jó!

Bár az olvasás valahol magányos tevékenység, de most közösségi szerepet kapott: ki-ki kedvenc könyvéből felolvasva tett hitet az olvasás mellett. A jelenlévők közül volt, aki ebédidejét áldozta a figyelemfelhívó akcióra; volt, aki egyenesen Miskolcról utazott fel a program kedvéért; más éppen ottjártában kapcsolódott be a közös olvasásba. Békésen megfért egymás mellett e-book-ba mélyedő és nyomtatott könyvet lapozó olvasó is, hiszen nem a mű hordozója, hanem az olvasás, mint élményszerű tevékenység kötötte össze a résztvevőket. A helyszínen 581 fő regisztrált. Sokan jelezték, szívesen részt vennének a jövőben is hasonló eseményen, akár e rekord megdöntésén.

Hogy a figyelemfelhívó akció nem maradt visszhang nélkül, azt a hírügynökségek előzetes híradásai mellett a Kossuth Rádió, a Lánchíd Rádió, a Magyar Televízió és a Duna TV hosszabb összeállításai is igazolják.

Az olvasási rekordkísérlet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasásnépszerűsítő kampánysorozatába illeszkedett, melynek elemei közül néhány: Klikkelj az olvasásra!; Van jegyed?; Vigyen egy könyvet az útra!; A vers legyen veled!

A program az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett „Tudásdepó-Expressz” (TÁMOP 3.2.4./1/KMR-2009-0007) nyertes pályázat keretében valósult meg.
A helyszínt Józsefváros Önkormányzata bocsátotta rendelkezésre.
Oldalak: 1
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR 2010
DESIGNED BY PROLOG REKLÁM
POWERED BY SUPPORTAL