:: Felhasználónév  :: Jelszó

Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?

Charlotte Brontë : Jane Eyre
A cikk betûmérete:  kisebb | nagyobb

Rajongóknak és kezdőknek
Rengetegszer olvastad már, vagy soha nem hallottál a Jane Eyre című regényről? Ha az előbbi, akkor egyetértesz velem, és még sok millió emberrel (nagyrészt lányokkal), hogy ez egy remek könyv!
Tehát, ha véletlenül nem olvastad, itt az ideje hogy elszaladj egy Szabó Ervin Könyvtárba és kikölcsönözd!
A regényt 1847-ben írta Charlotte Brontë, Currer Bell álnéven. Igaz, hogy a regény régi, de a mai írók megirigyelhetnék a történet vonalvezetését, az izgalom fokozását, a minden csöpögősségtől mentes romantikát. Van benne kegyetlen mostoha és mostohatestvér, végtelenül szigorú árvaházvezető, járvány, titokzatos őrült nő. De van benne barátság, gyengédség, szerelem, és megbocsátás is.
Fantasztikusan izgalmas a történet, nagyon jók a karakterek! Az írónő folyamatosan játszik az érzelmeinkkel. Összeszorul az öklünk a dühtől, amikor a mostoha bezárja Jane-t egy vaksötét szobába, beleborzongunk a félelembe, amikor a szürke ködben az út szélén felbukkan egy lovas és egy nagytestű kutya, repesünk a boldogságtól, amikor Jane szerelme viszonzásra talál, és kicsordul a könnyünk amikor… De ezt inkább olvassátok el. Aki már olvasta, úgyis tudja, mikor. Néhányszor a szomorúságtól, egyszer a csalódottságtól, sokszor a meghatottságtól.

Mivel a könyv világirodalmi klasszis, igen sok feldolgozása született.
Ha szereted a science-fictiont, akkor neked való Jasper Fforde: Jane Eyre eset című, 2008-as regénye! Egy kulturális rendészetnél dolgozó lány egy veszélyes bűnözőt üldözve bekerül az eredeti Jane Eyre-regénybe, amelynek egyébként nem az a vége, ahogyan mi ismerjük. Vajon sikerül-e a főszereplőnek változtatni a befejezésen? Nagyon izgalmas, feltétlenül olvasd el!

1938: Daphne du Maurier: Rebecca című regényét a Jane Eyre inspirálta
(Kölcsönözhető a Központi Szabó Ervin Könyvtárban)
1966: Jean Ryhs: Széles Sargasso-tenger címmel megírta Bertha Mason, a félvér jamaicai asszony, Mr. Rochester őrült feleségének történetét.
(Kölcsönözhető több Szabó Ervin fiókkönyvtárban)

1997: Hilary Bailey: Mrs Rochester: A Sequel to Jane Eyre címmel megírta a Jane Eyre folytatását.
2000 Kimberly A. Bennet: Jane Rochester - újabb, nagyon népszerű folytatás.
(Ezeket a regényeket sajnos nem fordították le magyarra, ha van könyvkiadó ismerősötök, buzdítsátok arra, hogy adják ki!)

Filmek
1944: Jane Eyre címmel John Houseman és Aldous Huxley forgatókönyvéből. Főbb szerepekben: Orson Welles - Rochester, Joan Fontaine - Jane, és Elizabeth Taylor - Helen Burns.
1996: Franco Zeffirelli rendezésében; Jane Eyre – Charlotte Gainsbourg, Edward Rochester – William Hurt, fiatal Jane Eyre – Anna Paquin
2006: 4 részes, a BBC produkciója; rendezte: Susanna White, Jane Eyre – Ruth Wilson, Edward Fairfax Rochester – Toby Stephens

Zene
2000, opera verzió, zene: Michael Berkeley, libretto: David Malouf.
2000, musical verzió, szöveg és zene: Paul Gordon
Nézz bele a Youtube-on!

Összeállította: Kaposi Ildikó