:: Felhasználónév  :: Jelszó

Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?

A leleményes Hugo Cabret
A cikk betûmérete:  kisebb | nagyobb

"..a gépeknek soha nincsenek felesleges alkatrészei. Pontosan annyi, és olyan alkatrészük van, mint amennyi szükséges. Hogyha pedig a világ valóban egyetlen nagy gép, akkor szerintem nekem is van valami céllal kellett a világra jönnöm."

Komoly filozófiai kérdés ez, amit a tizenéves Hugo Cabret megfogalmaz. Akkor vagyunk igazán boldogok, ha megtaláljuk helyünket a világban. Hugo élete nagyon nehezen kezdődik, elveszíti a szüleit, majd a bácsikáját is, és egyedül kell boldogulnia a hatalmas párizsi pályaudvaron. Nagybátyja volt a pályaudvari órák karbantartója, miután ő eltűnt, Hugo végzi a dolgát helyette. Néha lop egy kiflit, vagy tejet, de próbál becsületesen élni. Egyetlen vágy hajtja: meg szeretné javítani apja örökségét, egy gépembert, amit egy múzeum porosodó padlásán talált.
Abban reménykedik, hogyha megjavítja, az majd az apja üzenetét írja le neki. A pályaudvari játékárustól lopkodja össze a mechanikus játékokat, hogy legyenek alkatrészei a munkához, ám egyszer az öreg játékárus fülön csípi.

Vajon milyen súlyos titkot hordoz ez a különös ember? Hugo megismerkedik a férfi unokahúgával, és együtt a titok nyomába erednek.A könyv öregje Georges Méliès, valódi, létező személy volt, de minden más a történetben Brian Selznik fikciója.

Gyönyörű grafikák és régi fényképek szakítják meg a betűk folyamát, bizonyos jelenetek csak képen elevenednek meg. Komplex olvasást igényel tőlünk a könyv, más, mint egy képregény, és más, mint egy regény. A két oldalt betöltő grafikák érzelmeket tükröznek, filmszerűn pörögnek, csodálatosak. És végül Hugo megtalálja a helyét a világban, mint minden mesés történet ez is jól végződik.

A regényt kortalanul ajánlhatom bárkinek, akár kisgyerekeknek is el lehet mesélni, lapozgatva a képeket.

A gépember ötletét erről a gépről vette az író, egy egész délutánt töltött a tanulmányozásával.
A könyvből készült film pedig látványelemeivel tarolt a 2012-es Oscar gálán