:: Felhasználónév  :: Jelszó

Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?

TABU könyvek
A cikk betûmérete:  kisebb | nagyobb

Tabu témák - Te szembe mersz nézni velük?
A Móra kiadó – amely már 62 éve foglalkozik gyerek és ifjúsági irodalommal – merészen felvállalta, hogy TABU könyvek címmel olyan sorozatot indítson útjára, ami akár felháborodást is kelthet. Eddig három kötet jelent meg a sorozatból, és a könyvtári magas kölcsönzöttség alapján ezek a témák valóban keresettek.

Az első kötet: Beate Teresa Hanika: Soha senkinek: (amiről nem készül családi fotó…)
A regény a családon belüli erőszak, illetve a pedofília kérdéseivel foglalkozik. Nem könnyű téma, de itt van körülöttünk, nem dughatjuk homokba a fejünket. A regény naplószerű, vallomás jellegű, igazi kamaszos hangon írt mű.

A második kötet: Stéphane Servant: Tűzkeresztség: (az ellenség bennünk van)
A regény főhőse, Fréderic Spanyolországból menekült Franciaországba. Családja még mindig nem tudja feldolgozni ami ott történt velük, talán ennek hatására lesz egy banda tagja, akik vandálkodnak, háborúznak az utcán. Egy telefonhívás hatására Fréderic elkeveredik Andalúziába, és ott találkozik a történelem fantomjaival, a belső, valódi ellenséggel. Választás elé kerül, de vajon hogyan dönt?

A harmadik kötet: Paola Zannoner: Célvonal, Ez a mi második születésünk
Leo tehetséges, és kitartó focista. Egy nap azonban tragikus dolog történik vele, és mozgássérült lesz. Ez sem egy kellemes téma, de a valódi empátia kialakulásához talán szükség van ilyen könyvek elolvasására is.

A Móra főszerkesztője Merényi Ágnes így nyilatkozott a meseutcának a sorozatról:

"Különleges büszkeség a Tabu sorozat elindítása, amely három kötettel jelentkezett. Szándékunk szerint olyan igényes műveket akartunk megjelentetni, amelyek egy-egy súlyos és valódi problémáról szólnak, igazi emberekről és igazi helyzetekről, mégpedig szókimondóan. Ezt sikerült is tartani, a családon belüli erőszak, a pedofília, a rasszizmus, a kirekesztés, a fogyatékkal élők elfogadása mind valóságos dolgok. Külön büszkeség , hogy a Tabut formailag is sikerült jól megcsinálni. Itt azt is el kell mondanom, hogy viszonylag ritkán veszünk át borítót a külföldi jogtulajdonostól, tehát ez teljesen saját ötlet és sorozatterv.”

Kaposi Ildikó