A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapja látássérülteknek


Grafikus oldal

Látássérülteknek

Közérdekű adatok

Rólunk

Könyvtáraink

Használat

Szolgáltatások

Századelős hozomány... évszázadnyi hagyomány

Elérhetőségek

Katalógus

Kérdezzen minket!

Gyerekeknek

Tinioldal

50plusz

Lapozz bele!

Médiaismeret

Álláshirdetés

Közbeszerzések

Emlékév

Linkgyűjtemény

Kortárs

Adatbázisok

Gyakran ismételt kérdések

Hírek

RSS

unsubs

Tudásdepó

print


  Látássérülteknek
Eszközeink használata
A cikk betűmérete:  kisebb | nagyobb

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára internet-termében négy, a Zenei gyűjteményben (Ötpacsirta u. 4.) egy számítógépen használható a felolvasó és karakterfelismerő szoftver.
Minden gépen van fejhallgató, szkenner, és hálózati Braille nyomtató áll az olvasó rendelkezésére.
A gépeken Windows XP Professional operációs rendszer fut. A Jaws for Windows 4.02 magyar, és Jaws for windows 5.0 angol szoftverek lettek telepitve. A szoftverek az alapbeállitás szerint működnek, a Jaws a rendszer tálcán érhető el, nem minimalizált ablakban fut.
A karakterfelismerést az Omnipage Pro 12.0-ás verziója végzi.
Szkennelés lépései:
1. A felolvasandó dokumentumot a könyvtárosok segítségével szerezze be, vagyis kérje a raktárból vagy olvasói térből.

2. Helyezze a dokumentumoldalt a szkenner üveglapjára a jobb alsó sarkához igazítva! Csukja le a szkenner tetejét!

3. A szkennelést a Word szövegszerkesztő Fájl/szöveg beolvasás/ Omnipage pro menüjéből kezdeményezheti.

4. Beolvasás után a program felajánlja a szkennelt szöveg javítását. Ha nem kívánja korrigálni a szöveget, akkor kapcsolja ki a funkciót a Fájl menü/Omni Page beállítások menün keresztül.

5. A szövegoldal ezután felolvasható a képernyőolvasó szoftverrel. A lefelé nyíl gomb kezelésével az olvasóprogram soronként olvassa a szöveget. A Ctrl billentyű megnyomásával a felolvasás megszakítható, majd a lefelé nyíllal ismét aktiválható.

6. Egy Word dokumentumba több oldalnyi szöveg beolvasható. A szkennerbe lapozás után ismét a jobb alsó sarokhoz igazítva helyezze el a dokumetumoldalt. A program a fordítva elhelyezett oldalt értelemszerűen megfordítja.

7.Ha a szövegoldalt szerkeszteni vagy menteni szeretné fájlba, azt a Word szövegszerkesztő szokásos menüpontjaival teheti meg. Végleges mentés előtt a dokumentumon érdemes lefuttatni a helyesírás ellenőrzést, a tévesen digitalizált karaktereket vagy szövegrészeket a lehetőség szerint javítani.Nyomtatás lépései:
1. A nyomtatandó szövegállomány internet-, szkennelt, vagy bármilyen a számítógépen egyéb hordozón tárolt szöveges dokumentum vagy szerkesztett kotta.

2. A Word segitségével a kívánt szöveget: fájl/ mentés másként (fájl név In, a fájl típusa Formázott szöveg, kiterjesztése .ans ) kell elmenteni a dokumentumot a c:/pc-b könyvtárba.
Kotta nyomtatása csak a Braille Music Editor kottaszerkesztő programból lehetséges.

3. A gépek bármelyikéről küldhet nyomtatást a a Braille hálózati nyomtatóra (Everest nevű nyomtató).

4. A tálcán lévő Nyomtat vagy Nyomtat30 feliratú ikon segítségével konvertálja a szöveget Braille kódra. Az így előállt Braille kód a hazánkban megszokott Braille röviditéseket használja, illetve a sortöréseket használja formázásra. Ez a legtakarékosabb eljárás.

5. Amennyiben a konvertálás nem volt sikeres, a program „Sikertelen konverzió!" hibaüzenettel leáll.
Kérjen segítséget a könyvtárostól!

6. Sikeres konverzió esetén a program behívja a nyomtató programot (Index Printing Utility), ennek segítségével a szöveg kinyomtatható Braille karakterekkel. A program egyszerü párbeszéd ablakot használ, tab billentyűvel kényelmesen bejárható.

Nyomtatási típusok:

„Nyomtat ikon" 28 soros, 32 oszlopos tördelést végez, kétoldalas nyomtatással. A nyomtatón az „A" betűjelű gombbal választható ki. A ,,Nyomtat30 ikon"28 soros, 30 oszlopos tördelést végez, kétoldalas nyomtatással. A nyomtatón „B" betűjelű gombbal választható ki. A lap baloldalán szélesebb margót hagy, így a lapok lefüzhetők lapozható mappába.

Kényelmi szolgáltatások:

Ahhoz, hogy futtassuk a pc-b program parancsait, a Windows parancs sorába kell menjünk. Ezt könnyen előhívhatjuk az alt+ctrl+c billentyűparanccsal.
A pc-b egy összetett program, számtalan paraméterrel és funkciókkal. Készült 2 átlagos sablon, ami egyetlen paranccsal a szöveges dokumentumokból előállitja a leggyakrabban használt Braille szöveget.
Ez a rovid.bat és rov30.bat parancsal hívható a c:\pc-b könyvtárban. Az így előállt Braille kód a hazánkban megszokott Braille röviditéseket használja, illetve a sortöréseket használja formázásra.
Ez a legtakarékosabb eljárás. Egyéb esetre lásd a pc-b dokumentációját. A rovid.bat 28 soros, 32 oszlopos tördelést csinál, mg a rov30.bat 28 soros és 30 oszlopos tördelést. Ezt lehet használni azoknak, akik a Braille nyomtatványukat szeretnék lefűzni lapozható mappákba. A hibátlan nyomtatás érdekében elkészűlt két nyomtató beállitás a rovid.bat és a rov30.bat esetére.
Ezek a nyomtatón található "A", "B", és "C" beállitásokkal hívhatók be. A beállitásokat a nyomtatón lévő "A", "B", "C" gombokkal hívhatjuk be. Az "A" a rovid.bat esetére használható, a "B" pedig a rov30.bat esetére készült. A "C" fenntartott hely.
Az "Index printing utility" program az alt+ctrl+p billentyűparancsal hívható be kényelmesen.


Navigációs gyorsbillentyűk listája

Kérje a könyvtáros segítségét!

Központi Könyvtár :
Ligethy Nóra - tájékoztató könyvtáros - Tájékoztatási osztály

Zenei Gyűjtemény:
Liszka Zsuzsa - könyvtáros
Tingyela Attila - könyvtáros

A következő e-mail címen várjuk további kérdéseiket, észrevételeiket: info@fszek.hu

Nyomtatható verzió
:: Webmester