FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR / LAPOZZ BELE

Menü

Főmenü /  Lapozz bele! /  Segítőknek

„Fotel vagy karfa”
-könyvajánló-

2011-06-06 11:54:38

Major Zsolt Balázs – Mészáros Katalin – Tatárné Kapus Éva
„Fotel vagy karfa”

Gyakorlat- és eszközközpontú nevelés-módszertani kézikönyv gyermekvédelemben, gyerek- és lakásotthonban dolgozók számára

Zenin Business Management, Pest megyei TEGYESZI, Budapest 2008.


A gyermekvédelmi gyakorlattal rendelkező pszichológus és pedagógus szerzők tudományos alapokra építő, gyakorlati szintű leírásokat, javaslatokat, tanácsokat, módszereket kívántak megfogalmazni könyvükben.
Azt vallják, és ezt a könyv olvasójában – használójában – is igyekeznek tudatosítani, hogy az intézményben folyó pedagógiai munka különbözik a családban történő gyermekneveléstől, ebből következően a szakemberek nem indulhatnak ki saját intuitív tapasztalataikból. A gyermekvédelem önálló szakma, amely specifikus tudás- és ismeretanyaggal, módszertannal kell, hogy rendelkezzen. Elsősorban a gyermekotthonokban gyűjtött jó gyakorlatok alapján, gazdag szakirodalmi alapozással, esetleírások felhasználásával szólnak a gyermekotthonok mindennapi életében előadódó helyzetekről, eseményekről, jellemző konfliktusokról. Érintik – sok egyéb mellett – a jogok és kötelességek, az értékelés-jutalmazás, a napirend, a házimunka, a károkozás, a közösségi élet, a vér szerinti családdal való kapcsolattartás kérdéseit éppúgy, mint az iskolakerülés, a drogok, a prostitúció, a homoszexualitás kérdéskörét.
A könyv foglalkozik az otthonvezető és/vagy gyám szerepével is, kibontva a vezető felelősségének témáját, valamint felmerül a felnőttek mentálhigiénés védelme is. („Burn out”, képzések, tréningek, szupervíziók)
A mellékletben megtalálhatjuk a gyermekotthoni munka adminisztrációjára szolgáló nyilvántartás-, és házirendmintákat, javaslatokat.
A gyermekvédelemben dolgozó nevelők, asszisztensek, gyermekfelügyelők könnyen érezhetik úgy, hogy munkájukat elszigetelten, magukra hagyatva kénytelenek végezni. A „Fotel vagy karfa” című kézikönyv korszerű szemléletű és gyakorlatias segítséget jelenthet a napi apróbb-nagyobb konfliktusok, tipikus nevelési helyzetek megoldásában.

Szombath Tibor

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség