FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR / LAPOZZ BELE

Menü

Főmenü /  Lapozz bele! /  Segítőknek

Mentori szolgálat a FSZEK Központi Könyvtárában

2011-06-06 11:45:00

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár MENTORI szolgálata a veszélyeztetett élethelyzetű fiatalok, különös tekintettel a gyermekvédelmi szakellátásban élők és az onnan kikerülők támogatásáért jött létre. A könyvtár – mint a művelődés, a felhalmozott tudás, a közösségi élet egyik színtere – célzott információs szolgáltatásokkal támogatja a fiatalokat, hogy nagyobb eséllyel vegyenek részt a társadalmi kommunikációban és a társadalmi integrációban.
Legfontosabb célja, hogy minél többekhez eljuttassa a könyvtár, valamint szolgáltatásainak hírét, kedvet csináljon a könyvtár megismeréséhez és látogatásához. Az információs lehetőségek és szolgáltatások megismerése révén a fiatalok a tanuláshoz, saját életlehetőségeik javításához kapnak közvetlen eszközöket és személyre szóló segítséget.
A könyvtár MENTORI szolgálatában könyvtáros mentorok és szociális munkások dolgoznak. A szolgálat élő kapocsként működik a veszélyeztetett élethelyzetű gyermekek és fiatal felnőttek, nevelőik, tanáraik, gondozóik és a könyvtár között. A könyvtáros mentorok állandó segítőtársként, partnerként kalauzolják a könyvtárba visszatérő személyes látogatókat.
A szolgálat a Központi Könyvtár Böngészdéjében található, ahol az intézmény teljes nyitvatartási idejében könyvtáros mentor várja az érdeklődő fiatalokat és segítőiket, a szociális szakma munkatársait. Számítógépes adatbázisok, felhasználóképző tanfolyamok, társadalomtudományi szakkönyvállomány és hasznos információk segítik az egyéni és csoportos mentorálásra érkezőket.
„Beszéljünk róla!” címmel olvasásfejlesztő tréning zajlik a könyvtárban két korcsoportban havi egy-egy alkalommal a Szociális Innováció Alapítvány vezetésével.
A szolgálathoz kapcsolódóan „Lapozz bele” címmel tematikus internetes alportál (old.fszek.hu/lapozzbele) épül a fiatalok és segítőik számára a legfontosabb információkkal, könyv- és kulturális programajánlóval, ajánló bibliográfiákkal és interaktív kommunikációs lehetőségekkel.
A projekt szakmai együttműködő partnerei:


További információ:
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár
1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
Tel.: 411-5023;
old.fszek.hu; old.fszek.hu/lapozzbele
mentor@fszek.hu

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség