FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Menü

Főmenü » Könyvtáraink » Üllői út 255. » Kikötő - fiatalok tere » Olvassa...

Könyvajánló

2011-03-31 11:34:49

Frissítve: 2011. március 31.

Vladimir Nabokov nevét az Ada és Lolita regények tették ismertté. A Másenykát az 1920-as évek közepe táján, berlini emigrációja idején írta. A regény 1926-ban Berlinben, álnév alatt jelent meg, oroszul. Rá két évre ugyanott német fordításban is kiadták, ám több mint negyven évnek kellett eltelnie, hogy 1970-ben, egy évvel a ma főműnek számító Ada közreadása után angolul is napvilágot láthasson. Most végre magyarul is olvashatjuk. Másenyka egy szerelem, az első szerelem története. Az emigrációba kényszerült író mérhetetlen honvágyáról, az idegenben élők sorsáról, céltalanságáról olvashatunk a vékony kötetben. Másenyka egy különös világ torokszorító látlelete.

William Wharton, Madárka című regényével debütált, s azonnal hírnevet szerzett, 1979-ben el is nyerte a legjobb első regény az évi díját. Wharton élete utolsó éveiben írt könyvei csak lengyelül jelentek meg, s most elsőként a Srapnelt olvashatjuk magyarul. Ebben az író háborús élményeiről számol be elemi erővel. A II. világháború borzalmait, abszurditását meséli el a tőle megszokott bölcsességgel és humanizmussal.

A tavalyelőtti év Nobel-díjjal elismert francia írója Jean-Marie Gustave le Clézió közel negyven regényével három generációt tudott meghódítani. Két új kötete Az éhség ünnepei és Az afrikai egymás párjai: az elsőben édesanyjának, míg a másodikban édesapjának állít emléket. Az apa, az angol orvos gyarmatosított országokban látja el feladatait évtizedeken át, így – a háború miatt – fiai gyermekkorától is elvágja őt a távolság. Az afrikai évek egy különleges világba vezetik az olvasót. Egy érzékeket kényeztető környezetbe, mely érezhetővé, tapintható válik az olvasó számára is. Archív fotók egy vad, szabad életet mutatnak be. Az afrikai őszinte, szívhez szóló emlék a nigériai évekről az író édesapjáról.

Huszti Péter új könyvének címéül Szomory Dezső II. Lajos király című drámájának egy mondatát választotta: „Kik vagytok, hé?” A háromszáz oldalas kötetbe novellaszerű írások kerültek utazásairól, emlékeiről. A könyv nemcsak a szerepekről illetve azok hatásairól szól, de megörökíti azokat a színészóriásokat, akiket a fiatalok talán már nem is ismernek. És persze szól a barátságról, elhivatottságról, Shakespeare-ről, Ibsenről, Madáchról, tanítványokról s a színház megfejthetetlen titkairól.

A történet a hetvenes évek elején indul, s a nyolcvanas években ér véget. 25 fejezeten keresztül követhetjük a mesélő életét. Minden fejezet adott téma köré épül. Egy vidéki fiú – egy bogyósgyümölcs-kertész kisebbik fia –elhatározza, hogy felmegy a fővárosba szerencsét próbálni. Milyen események alakítják ennek a fiúnak az életét? Csövezés, zenekar alapítás, az első külföldi út. Kamaszregény, s egyben egy kiváló kordokumentum Háy János A bogyósgyümölcs-kertész fia című könyve, melyet némi humor fűszerez és tragédia súlyosít.

A Házasságon innen és túl első negyedét házasságfeszegető novellák teszik ki, melyek olyan élethelyzetekkel szembesítenek minket, amibe magunk is belekerülhetünk. Bonyolult emberi kapcsolatok tárulnak fel olyan érzelmekkel, félelmekkel melyeket többnyire félünk megfogalmazni. A második rész valamiképp a kötetnyitó novellák folytatásaként fogható fel. A kötetet lezáró novellákból, a faluból a nagyvárosba kerültek, vagy a faluban maradottak, ott kiteljesedni azonban mégsem tudók sorsát ábrázolja az író a tőle megszokott empátiával. Háy János írásait olvasva –banálisnak hangzik – talán jobbá lesz életünk, jobbá leszünk mi magunk is.

Dr. Thomas Gordon már sok inspiráló, életünk javítására irányuló könyvet írt. A sorozat 6. tagja az Emberi kapcsolatok. A kötetben számos módszert vázol fel kapcsolataink jobbítása érdekében. Kapunk egy újabb modellt az emberi kapcsolatokra, egy új szemléletet, aminek fényében elemezhetjük a felmerülő helyzeteket. Emellett különféle technikákat kínál a szerző, melyek a megfelelő pillanatokban remekül alkalmazhatók. A könyv végén számos – talán bennünk is felmerülő – kérdésre válaszol. Thomas Gordont a társadalmi együttműködésre gyakorolt pozitív hatása miatt Nobel-békedíjra jelölték.

Kuhn Gabriella könyvecskéje – Dinamikus gyakorlatok az írás előkészítésére – azoknak a szülőknek válhat nagy segítségére, akiknek csemetéje most kezdi majd az első osztályt. Megismertet azokkal a képességekkel, melyekre szüksége van az írni tanuló gyereknek. A könyv második részében, pedig egy gyakorlatsort kínál a képességek fejlesztésére. Ez a gyakorlatrendszer sikerélményt kínál, és elvezeti a gyerekeket – lépésről-lépésre- az írás elsajátításához. A könyv alcíme fejezi ki talán legjobban a vékony kötet hasznosságát: …hogy az írás, ne legyen sírás!

Stöckert Károlyné Játékpszichológia című kötetének összegzése a Kis játékpszichológia. Ez a tankönyv összefoglalja a szöveggyűjteményben írtakat, de ki is egészíti. A kötet ugyan a játékpszichológia tantárgy oktatását és tanulását hivatott elősegíteni, de szülők is haszonnal forgathatják. Hisz nem csak a pedagógusoknak, de mindenkinek, aki gyerekekkel foglalkozik fontos feladata a játék értékének, szerepének ismerete. A játék szeretetének megőrzése és továbbadása.

Végezetül egy életrajzi regény, melyet biztosan sokak fognak az eljövendő hetekben, hónapokban keresni. Egy fiatal lány élettörténete, illetve családjának története. Kate Middletonról van szó, aki a jövő hónapban Nagy Britannia trónörökösének felesége lesz. Arról a lányról szól a történet, kinek szülővárosába turistautakat szerveznek, hogy megnézzék szülőházát, hogy igyanak egyet a kocsmába, ahol Vilmos herceg is járt. Szóval a jelenlegi leghíresebb angliai hölgyről. Milyen is valójában? Mi a rejtélyes ebben a fiatal nőben? Olvassák el Claudia Joseph könyvét – Kate: Hercegnő születik -, s talán fény derül a titokra.

Cimkefelhő

adatbázisok | beiratkozási díj | biblioterápia | budapest | e-book | elektronikus könyvtár | előjegyzés | folyóiratok | használat | hosszabbítás | hírek | igénybevétel díjai | kiállítás | könyvtárközi kölcsönzés | mobil | nyitvatartás | statisztika | szociológia | tanfolyam | továbbtanulás | zene | álláshirdetés |

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség