FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Menü

Főmenü » Könyvtáraink » Üllői út 255.

Otthon is olvasóinkkal vagyunk!

2020-04-20 08:03:39

Cimkék: elektronikus könyvtár

Az új koronavírus-járvány idejére nagyon sokan teszik ingyenesen, online elérhetővé, otthonunkból is használhatóvá, élvezhetővé tartalmaikat, legyen szó digitális oktatásról, home office-ról vagy otthoni kikapcsolódásról.
Ezeknek a tartalmaknak, és még sok hasznos oldalnak a hivatkozásaiból készítettünk egy folyamatosan bővülő listát, hogy megkönnyítsük a tájékozódást tanulóknak, tanároknak, munkavállalóknak és minden négy fal közé szorult olvasónknak.

Otthon is olvasóinkkal vagyunk!

Az új koronavírus-járvány idejére nagyon sokan teszik ingyenesen, online elérhetővé, otthonunkból is használhatóvá, élvezhetővé tartalmaikat, legyen szó digitális oktatásról, home office-ról vagy otthoni kikapcsolódásról.
Ezeknek a tartalmaknak, és még sok hasznos oldalnak a hivatkozásaiból készítettünk egy folyamatosan bővülő listát, hogy megkönnyítsük a tájékozódást tanulóknak, tanároknak, munkavállalóknak és minden négy fal közé szorult olvasónknak.

Információra van szüksége? Központi Könyvtárunk már Skype-on is elérhető!
Új szolgáltatásként hétköznap 9-11 és 17-19 óra között Skype-on is megtalálnak minket 'Központi Könyvtár FSZEK' néven.
De továbbra is él többi elérhetőségünk:
E-mail: info@fszek.hu
Telefon: (+36-1) 411-5019-es telefonszám, hétköznap 9 és 17 óra között

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Általános információk
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár oldalai
Otthoni kikapcsolódás
Gyerekeknek, tizenévesenek
Online otthonoktatás, kutatás
Általános információk, segítségnyújtásTájékoztató oldal a koronavírusról
A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében. Ezen a honlapon hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén. Tegyünk mindannyian az egészségünkért!
Információs vonalak:
06 80 277 455
06 80 277 456
koronavirus@bm.gov.hu

Könnyen érthető tájékoztatók és letölthető vizuális támogatások – a koronavírusról (Autisták Országos Szövetsége honlapja).
Ezen az oldalon könnyen érthető (képekkel, fotókkal kiegészített) tájékoztatókat és letölthető vizuális algoritmusokat (folyamatábrákat és videómodelleket) találsz, amik segíthetnek megérteni vagy megbeszélni a koronavírus miatt jelenleg kialakult helyzetet.

Távszem – vak és gyengénlátó embereknek
A kijárási korlátozás idején is segít a Távszem. Talán soha nem volt még akkora szükségük a vak és gyengénlátó embereknek egy bármikor elérhető, ingyenes távsegítő szolgáltatásra, mint most, a járványügyi veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás idején. Ilyenkor nem csak nehezebb személyi segítséget hívni, de az idős vagy krónikus betegséggel élő látássérült személyek saját érdeke is, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak. Ebben a helyzetben sokszor jöhet jól az online segítségnyújtás.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár oldalaiAjánlók, élő mese, játékok, pályázatok – könyvtárainkkal a zárvatartás alatt is tarthatja a kapcsolatot
Szeretnénk egy kis ízelítőt mutatni abból, hogy maradhatnak velünk a zárvatartás alatt leglelkesebb olvasóink. Nézzenek rá a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Facebook-oldalaira, ahol ajánlókkal, játékokkal, élő bejelentkezésekkel, videókkal várjuk Önöket.

Központi Könyvtárunk Skype-on is elérhető
Információra van szüksége? Már Skype-on is elérhető Központi Könyvtárunk! Új szolgáltatásként hétköznap 9-11 és 17-19 óra között Skype-on is megtalálnak minket 'Központi Könyvtár FSZEK' néven.

Kincsek a polcról – A FSZEK könyvtárosainak új blogja
A 2020 márciusában útjára indított blog célja, hogy könyvtáraink, könyvtárosaink és olvasóink a koronavírus okozta vészhelyzetben is kapcsolatban maradhassanak egymással, még ha csak virtuálisan, az online térben is. A blogon könyvtárosok ajánlanak olvasnivalókat, ahol ez lehetséges, az online elérhetősége feltüntetésével is. Az alkotó munkába ugyanakkor szívesen várjuk az olvasók bekapcsolódását is! Ha van kedvenc könyve, ha olvasott egy olyat, amit szívesen ajánlana másoknak is, kérjük, írjon nekünk!

Továbbtanulási Információs Szolgáltatás Digitális tananyagok jegyzéke
Linkgyűjtemény a FSZEK könyvtárosának ajánlásával. Ebben a helyzetben könyvtárunk állományából sem a kötelező irodalommal, sem szakirodalommal, sem szótárakkal, de még nyelvkönyvekkel sem tudjuk tanulmányaitokat segíteni. E linkgyűjteményben viszont olyan oldalakat ajánlunk, ahol a fontosabb tantárgyak tartalmai és a nyelvi segédletek elektronikusan elérhetőek.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár saját és előfizetett adatbázisai
Számos szabadon hozzáférhető tartalommal.

Az én könyvtáram program mintaprogramjai
A program oldalán 90 - sokféle tantárgyhoz kapcsolódó - könyvtárpedagógiai mintaprogram található, melyekből a pedagógusok is ötletet meríthetnek.
A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje „Az én könyvtáram" címen valósul meg.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a 19 megyei könyvtár, az OSZK Könyvtári Intézete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, valamint a könyvtárszakmai szervezetek bevonásával valósította meg a projekt könyvtári komponensének célkitűzéseit.
Otthoni kikapcsolódásThe Dead Web - The End - kortárs művészeti kiállítás a Ludwig Múzeumban
„2015 májusában kezdődött az egész, amikor a lemonde.fr egyik cikke felvetette a világháló összeomlásának lehetőségét. Noha a felvetés pusztán hipotézis, számos cikk jelent meg a témáról egy tudományos szimpóziumot követően, melyet a Royal Society of London rendezett az internet végének kérdéséről." ... „A kiállításon szereplő művek ebből az előfeltevésből kiindulva megkérdőjelezik az internethez való viszonyunkat, tágabb értelemben pedig a közösségi kapcsolat fogalmát, mint a világgal való érintkezést. A kiállítás az internet utáni világ bemutatásába igyekszik bevonni a közönséget."

Jógázz velünk online holnap is
A következő hetekben Facebookon közvetített órák keretei között gyakorolhatsz velünk a Bánkitó Fesztivállal együttműködésben kedd este és csütörtök délelőttönként.

Maradj Otthon! fesztivál LIVE programok
Virtuális fesztivál, amely arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon. Mi, szervezők arra buzdítjuk a fesztiválok, klubok legnépszerűbb fellépőit - zenészeket, popsztárokat, előadókat -, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a „MARADJ OTTHON!" kampányban. Közösen indítjuk el a virtuális „MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL"-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

Írók karanténban
Vámos Miklós megírt egy könyvet, Görög Ibolya végre köthet, Hartay Csaba borjak közül jelentkezik, Benyák Zoltán szerint macska nem kell az íráshoz, de jó, ha van. Életem a korona idején címmel indított sorozatot az Atheneum Kiadó.
Sport mindenkor – online BEAC edzések mindenkinek!
Ahogy azt már korábban beharangoztuk, a járványügyi helyzet ellenére a BEAC szervezői úgy döntöttek, hogy a klub működése nem állhat meg. Felhúzzuk a kesztyűt, és dacolva a napról-napra változó helyzettel, az online térbe költöztetve, ÉLŐ edzésvideókkal készülünk a klub sportolói és minden érdeklődő számára.
Március 23-tól kezdetét veszi a „Sport mindenkor” program, amelynek keretében a hét minden napján online edzésvideókkal tesszük elviselhetőbbé a megváltozott körülményeket és segítünk az egészségetek, valamint a sportolás rendszerességének megtartásában. Ha teljesen más sportágat űzöl vagy csak most vágnál bele a sportolásba, akkor is buzdítunk az új sportágakkal való ismerkedésre.

Otthonról is nézhető népszerű természetfilmek
„Bár új filmünk, a Vad erdők, vad bércek mozi premierjét elhalasztottuk, az otthon maradóknak és azoknak is, akik ezt valamilyen okból nem tehetik meg, nyilvánossá tettük három korábbi természetfilmünket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott Zónát. Tartalmas időtöltést és jó egészséget kívánunk Nektek!
Megköszönjük, ha a gyerekekkel együtt nézitek, talán hasznukra válik a sulihiányos időszakban. Köztük a Vad Kunság is!”

Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (2013)
Vad Kunság – A Puszta rejtett élete (2016)
Tiltott Zóna – Harctéren a vadvilág (2017)

Otthonmaradós napokra Gemenc Árterek világa HD-ban elérhető a youtube-on. Mindenkinek jó szórakozást a filmhez.

NFI Filmarchívum
Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához, továbbá hozzájárulhatnak a tartalmas kikapcsolódáshoz is.

MEK – Magyar Elektronikus Könyvtár
Magyarországi, illetve magyar vonatkozású elektronikus dokumentumok, melyek szabadon hozzáférhetők bárki számára a szerzői jog tiszteletben tartásával.

Magyar nyelvű hangoskönyvek a MEK-en


Audible hangoskönyvek
Az Audible most több száz könyvet tett ingyen hallgathatóvá angol, francia, német, olasz és japán nyelven gyerekeknek és felnőtteknek is.

Galaktika bolt
Leginkább kaland és sci-fi témájú ingyenesen letölthető e-könyvek is vannak a kínálatban.

Élő közvetítések koronavírus idején – Facebook-csoport
Ez a csoport azért jött létre, hogy itt gyűjthessük, tehessük közzé a különféle hazai és külföldi közvetítéseket, valamint archív anyagokat, melyek a karanténos - koronavírusos időszak alatt elérhetőek, és segítenék átvészelni a magányos napokat.
Karanténestek – A Budapesti Fesztiválzenekar élő koncertjei

A Berlini Filharmonikusok Digitális Koncertterme

Metropolitan Opera – élő operaközvetítések
A Metropolitan Opera oldalán New York-i idő szerint minden este 19:30-tól ingyen nézhetünk egy-egy operát.

Google Arts and Culture
A világ leghíresebb múzeumainak gyűjteményei, témák, alkotók szerint.
A legnagyobbak:
Louvre, Párizs - virtuális séta
Guggenheim Gyűjtemények, New York, Velence, Bilbao
MoMA – New York
Van Gough Museum – Amszterdam
Uffisi Gallery – Firenze
Musee D’Orsay – Párizs
The Met – New York
Tate Britain – London
Georgia O’Keeffe Museum – Santa Fe
Scottish National Galery – Edinburgh
British Museum – London

Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum Digitális Múzeum
Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás

Otthonába hozzuk kedvenceit! – M3 TV-csatorna oldala
Az elmúlt 60 év legnépszerűbb műsoraiból készítettünk válogatást az m3.hu oldalon:
sorozatok, filmek, klasszikusok reklámok nélkül, ingyenesen, hétről hétre frissülő tartalommal.

Elő a ceruzákkal! Rengeteg színező a világ könyvtárainak, más kulturális intézményeinek gyűjteményéből.
From February 3-7, 2020, libraries, archives, and other cultural institutions around the world are sharing free coloring sheets and books based on materials in their collections. Please download, print, and share your favorites!
Gyerekeknek, tizenévesenekDigitális Állatkert
Mit eszik az oroszlán, a hangyász, a cápa vagy éppen a kenguru? Hogyan lakatunk jól több mint tízezer állatot nap mint nap? Mi van az Állatkert bevásárlólistáján? A háziállatok, gazdasági haszonállatok nélkül elképzelhetetlen lenne az életünk. De vajon mit érdemes tudni róluk? Hogyan háziasítottuk őket? Hogyan formálták a történelmet és miként vesznek részt mai életünkben? Ezekre a kérdéseinkre is választ kaphatunk, és vár minket több rejtvény, rajzos játék, kézműves ötlet is.

Látogasd meg a Harry Potter-kiállítást online!
A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulójára a British Library egy nagyszabású kiállítást rendezett. A British Library több száz éves kincsei elevenítik fel a varázsvilágát, láthatunk boszorkánysághoz kapcsolódó tárgyakat éppúgy, mint az alkímiáról és az asztronómiáról szóló összeállításokat. a Google Arts & Cultur oldalán most online bebarangolhatod.

Döntsd el te, hogyan folytatódjon Mészöly Ágnes regénye!
„Most, hogy mindannyian így vagy úgy, de szobafogságban vagyunk, a Pagony és a Tilos az Á szerzői a lehető legkreatívabb módokon segítenek nekünk átvészelni a bezárva töltött időt. Mészöly Ágnes, a Szabadlábon, a Darwin-játszma, a Hanga és Várkony-sorozat szerzője, és Az Emberek országa társszerzője például egészen különleges vállalkozásba kezdett: ő arra használja a szobafogságot, hogy megírja új, kamaszoknak szóló regényét, de úgy, hogy fejezetről fejezetre az olvasók döntik el, hogyan folytatódjon a regény!"

Tekergő mesetorna - élő közvetítések
A mesetorna célja, hogy óvodás, kisiskolás gyermekeknek, szüleiknek, pedagógusoknak segítséget nyújtson ebben a bezárt időszakban, lehetőséget egy kis kikapcsolódásra, mozgásra, ugyanakkor ötleteket adjon arra, hogyan lehet mozgalmassá tenni a mesélést. Meséljünk együtt!
A mesetornákon Hajós Erika mesemondóval kalandozhattok majd.

Ciróka Gyerekjóga
A #maradjotthon szellemében az óvodai és iskolai helyszíni csoportos órák is elmaradnak. Hogy ne maradjanak a gyerekek játékos mozgás nélkül, ezért hetente egyszer jelentkezem online, élő gyerekjóga foglalkozással félórában, csütörtökön 16:00 órától.

Online Tesi
Minden hétköznap 11:30-kor testnevelés óra élőben.
BOOKR Kids Mesetár
A Samsung Magyarország jóvoltából ingyenesen elérhető Magyarország legnagyobb digitális mesetára.
Több mint 400 interaktív könyv hangos felolvasással érhető el ingyenesen egy teljes hónapon keresztül a BOOKR Kids Mesetárából a koronavírus okozta vészhelyzet miatt.

Egyszervolt gyerekoldal mesékkel, dalokkal
Cégünk a kulturális értékteremtés és értékőrzés céljával jött létre. Hálózatunkban saját gyártású műsorainkon túl népszerű rajzfilmek, gyerekdalok, játékok, mesék, versek, szórakoztató, humoros és ismeretterjesztő filmek, népzenei és világzenei összeállítások szerepelnek. A válogatott kulturális tartalmakat az egészséges életvitel témaköreivel ötvözzük, így a testmozgás és a gasztronómia világának ízes receptjei is színesítik kínálatunkat.

Fővárosi Állat- és Növénykert
Online séta az állatkertben, webkamerák segítésével.
Szavanna kifutó – Orrszarvúak, zsiráfok, antilopok...
Elefántkifutó – Vajon kint sétál éppen Arun, a kiselefánt?
Fóka medence – Nézze velünk élőben a Fóka show-t!

Tilos Mesék a Tilos Rádió kreatív hangműhelyéből
Online otthonoktatás, kutatás
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár saját és előfizetett adatbázisai
Számos szabadon hozzáférhető tartalommal.

Az én könyvtáram program mintaprogramjai
A program oldalán 90 - sokféle tantárgyhoz kapcsolódó - könyvtárpedagógiai mintaprogram található, melyekből a pedagógusok is ötletet meríthetnek.
A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje „Az én könyvtáram" címen valósul meg.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a 19 megyei könyvtár, az OSZK Könyvtári Intézete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, valamint a könyvtárszakmai szervezetek bevonásával valósította meg a projekt könyvtári komponensének célkitűzéseit.

Arcanum Digitális Tudománytár
Nyílt hónap 2020. április 16-ig. Hozzáférés biztosítva.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az országos járványhelyzetre való tekintettel, átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint a kutatásban résztvevők nehéz helyzetét, az Arcanum Adatbázis Kiadó azt a felelősségteljes döntést hozta meg, hogy március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat és újság oldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. A nyilvános időszak alatt az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók a tartalomletöltés kivételével a szolgáltatás minden funkcióját igénybe vehetik. Egyszeri regisztrációval 1-1 oldal letöltésére is lehetőség nyílik. Ezzel a gesztussal szeretnénk erősíteni a társadalmi összefogást, megkönnyíteni az otthoni tanulást, munkavégzést, és izgalmas tartalmak hozzáférhetővé tételével elviselhetőbbé tenni a bezártságot azok számára, akiknek az elkövetkező időszakban esetleg otthon kell maradniuk.
Szaktárs
Nyílt hónap április 23-ig.
A Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis portál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról.

A szabad hozzáférést felajánló kiadók:
Akadémiai Digitális Archívum
Attraktor Kiadó
Balassi Kiadó
Gondolat Kiadó
L’Harmattan Kiadó
Kalligram Kiadó
Kortárs Kiadó
Kronosz Kiadó
Mentor Könyvek Kiadó
Napvilág Kiadó
Osiris Kiadó
Szaktudás Kiadó Ház

Europeana
Az Európai Digitális Könyvtár az Európai Unió multimédiás elektronikus könyvtára. Fedezz fel 58,362,586 műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót és hanganyagot Európa teljes területéről.

MTVA archívum
Az MTVA Archívuma a digitális oktatásra történő átállás és a tartalmas szórakozás elősegítése érdekében Hangarchívumából több száz hangoskönyvet és komolyzenei művet tesz online szabadon elérhetővé kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A választékban kötelező és ajánlott olvasmányok, rádiójátékok, mesék, komolyzenei művek egyaránt megtalálhatók, melyekből mindenki választhat érdeklődésének ízlésének megfelelően. Tartson velünk!

OPKM olvasás-portál
A Nevelési Tudásdepó projekt a közoktatási intézmények és a könyvtárak együttműködését támogató szolgáltatásaival erősíti a közoktatásban részt vevő korosztály olvasási és digitális, információszerzési kompetenciáit.
Nemzeti Köznevelési Portál – Okostankönyvek
A digitális tankönyvek egyik fontos innovációját a tankönyvi leckékbe épülő okosfeladatok jelentik. Az okosfeladatok lehetővé teszik a tananyag digitális kikérdezését. A technológia lehetővé teszi a feladatok azonnali kiértékelését, és rossz válasz esetén megmutatja, hogy a diáknak az okostankönyv melyik tartalmi részét szükséges ismét áttanulmányoznia.

Iskolás leszek! – Hasznos információk egy helyen
„Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy az iskolakezdés előtt álló gyerekek, és szüleik számára egy helyen megtalálható legyen minden hasznos információ az iskolaérettségről, illetve az iskolaérettség feltételeiről. Összegyűjtöttem a témához kapcsolódó feladattípusokat, fejlesztő játékokat, könyveket, és még sok hasznos anyagot. A Kreatív sarokban pedig saját fejlesztésű játékokat is találhatsz.”
Barta Annamária

David Rumsey Map Collection – térképek gazdag gyűjteménye
The David Rumsey Map Collection Database has many viewers and the Blog has numerous categories. The physical map collection is housed in the David Rumsey Map Center at the Stanford University Library.
The historical map collection has over 97,000 maps and related images online. The collection includes rare 16th through 21st century maps of America, North America, South America, Europe, Asia, Africa, Pacific, Arctic, Antarctic, and the World.

Digitális iskola - konkrét ötletek pedagógiai tervezéshez – Tanárblog
Hasznos cikk pedagógusoknak a digitális oktatás előkészítéséhez.

Digitális könyvtár – Tematikus anyagok, virtuális kiállítások
A digitális könyvtár menüpont alatt olyan virtuális kiállítások, könyvtárak által összeállított digitális tananyagok, tartalmak találhatók, amelyek egy-egy téma mélyebb megismerését szolgálják. Mind több könyvtár készít tematikus oldalakat a saját gyűjtőköréhez kapcsolódó tartalmakról, híres emberekről, jeles évfordulókról, érdekességekről. Ezekből készítettünk egy válogatást.

A Tiszatáj folyóirat diákmellékletei
Tiszatáj online, irodalom, művészet, kultúra

Digitális kihívás
A Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport támogatásával felkészítette az eDia és az eLea-rendszereket a diákok otthoni tanulásának támogatására.
Az eDia tanári tesztek modulban a pedagógusok saját teszteket, felmérő és gyakorló feladatsorokat állíthatnak össze.
Az eDia óvodai tesztek moduljában felmérő és fejlesztő feladatsorok állnak rendelkezésre a korosztály számára.
Az eLea-rendszer különböző fejlesztő gyakorlatokat tartalmaz.
Kisiskolás diákok egér- és billentyűzethasználati képességét fejlesztő teszt.
Az eDia-rendszerbe történő iskolai szintű Regisztráció és a mérési azonosítók feltöltése után elérhetőek a főterületméréseink tesztjei (20.000 matematika, olvasás, természettudományos tudás mérése kidolgozott feladat).

Múlt-kor történelmi magazin
Tekintettel a kialakult veszélyhelyzetre a Múlt-kor szerkesztősége is kiveszi részét a társadalmi összefogásból. Ez az időszak most arról is szól, mi mit tehetünk egymásért, a hazáért. Ezentúl ingyenesen, bárki számára elérhető a Múlt-kor történelmi magazin digitális archívuma.

MOTTO - Művészek az Otthoni Oktatásért
Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak. A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online-oktatásban részesülnek. Úgy gondoljuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz.
Digitális Irodalmi Akadémia
A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998 tavaszán jött létre. Küldetése a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével.
Az elmúlt években a DIA a Petőfi Irodalmi Múzeum folyamatosan gyarapodó „virtuális gyűjteményévé” alakult. A honlapon hozzáférhetővé vált a PIM táraiban őrzött festmények, fényképek, kéziratok, hanganyagok, egyéb dokumentumok jelentős része. A Múzeum a DIA révén maga is tekintélyes mennyiségű műtárggyal, irat- és képanyaggal, relikviával gazdagodott.

Hungaricana Közgyűjteményi portál
A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

Cimkefelhő

adatbázisok | beiratkozási díj | biblioterápia | budapest | e-book | elektronikus könyvtár | előjegyzés | folyóiratok | használat | hosszabbítás | hírek | igénybevétel díjai | kiállítás | könyvtárközi kölcsönzés | mobil | nyitvatartás | statisztika | szociológia | tanfolyam | továbbtanulás | zene | álláshirdetés |

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség