FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Menü

Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Rendezvények » Rendezvény archívum

VOLT EGYSZER EGY DIÁKNAP

2005-02-21 07:56:30

Képes beszámoló a 2004. szeptember 18-ai Diáknapi Fesztiválról

Mintegy 6000-en látogattak el szeptember 18-án, szombaton a Reviczky utcába és a két szervező intézmény (FSZEK Központi Könyvtár és a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ) épületeibe. A 100 éves születésnapját ünneplő Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár centenáriumi rendezvénysorozatának kiemelkedő eseményeként megrendezett Diáknapon az egyetemisták és főiskolások mellett a könyvtár látogatói, idősebbek és fiatalabbak egyaránt, valamint a környék járókelői is szívesen bekapcsolódtak a programokba.

A Szabó Ervin tértől a Mikszáth térig könyvkiadók és könyvesboltok, iparművészeti egyetemisták és grafikusművészek sátrai várták a vásárlókat. Legtöbben az Osiris Kiadó sátra körül csoportosultak. „Fillérekért” vásárolhattak a diákok értékes könyveket és tankönyveket. Engedményes vásárt rendezett szinte valamennyi jelen lévő kiadó és könyvkereskedő, így az Akadémiai Kiadó, a Ráday Könyvesház is. A diákzsebhez mérten nem olcsó DVD-ROM-ok és CD-ROM kiadványok forgalma kisebb volt.A Szabó Ervin téren a Petőfi Rádió késő délutánig tartó élő közvetítése szórakoztatta a látogatókat. A rádió vendége volt többek között Csepregi Éva és Tóth Veronika, a Megasztár-győztes énekesnő.

Képek a Petőfi Rádió programjairól

A nap folyamán mindig volt ok a csoportosulásra. Nagy érdeklődést váltottak ki a késő délutáni vetélkedők. Igen népszerűnek bizonyult a „Grafológus rendel” program. Az események sűrűjében időről időre felbukkant Hargitai Ákos és Michaela Pein (Ákos és Mimi). A kortárs táncművészek nagyszerű, térspecifikus táncgyakorlatokat mutattak be, kihasználva az utca minden adottságát; fákat, oszlopokat, kerítéseket, közlekedési táblákat vontak be műsorukba.


„Komoly” és érdekes programok

A szombat délelőtt túl korai időpontnak bizonyult a diákok számára, a HIK épületében a diákéletet érintő előadásokon, vitákon kisebb létszámú hallgatóság vett részt. A Corvinus Egyetem képviseletében Nagy Zsuzsanna és Hoffmann Ádám, a Tartalomszolgáltatási Osztály munkatársai bemutatták a könyvtár elektronikus szolgáltatásait. A Drog-Stop Budapest Egyesülettől Kis Ildikó tartott rendkívül érdekes és figyelemfelkeltő előadást a drogok fajtáiról, azok ártalmairól, a drogtörvényekről és az egyesület tapasztalatairól. Márton Balázs, a Mobilitás Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodájának munkatársa „Fiatalok az Európai Unióban” címmel ismertette az Ifjúság 2000-2006 Programot, s az érdeklődők tájékoztatást kaptak a Nemzetközi Ifjúsági Cserék és Ifjúsági Találkozók, valamint az Európai Önkéntes Szolgálat alprogramokról. A szekció másik előadását Dimák Dávid, a Tempus Közalapítvány munkatársa tartotta a diákok külföldi továbbtanulási lehetőségeiről.

Nagyobb érdeklődést váltott ki a diákhitel-vita. A Diákhitel Rt. kommunikációs igazgatója tájékoztatója után, az OTP Bank és a K&H Bank képviselőivel folytatott kerekasztal-beszélgetés során az érdeklődők számos konkrét kérdésre kaptak választ.

A Központi Könyvtár épületében „Mindaz, amit még nem tudsz a British Councilról” címen 10 órától Dósa Beáta mutatta be részletesen az intézmény tevékenységét. A British Council nyelviskoláját sokan ismerik, a kiállításokat és koncerteket, a különböző továbbképzéseket viszont már kevésbé. Az intézmény könyvtárával is megismerkedhetett a hallgatóság, ahol nemcsak angol köteteket, hanem videókat és DVD-ket is lehet kölcsönözni. „Szeretnél Nagy-Britanniában diplomát szerezni vagy dolgozni mint európai uniós állampolgár?” címmel Molnárné Hartai Gabriella, oktatási szakreferens a brit felsőoktatási intézmények elsődiplomás és posztgraduális képzéseiről, a British Council által felkínált ösztöndíjakról, felnőtt-továbbképzésről és nagy-britanniai nyelvtanulási lehetőségekről beszélt.

Az „Azonnali kérdések és válaszok órája”-ban a brit oktatás, munkavállalás felől és a British Council tevékenységéről érdeklődött a hallgatóság. A bemutatkozó program az autodidakta nyelvtanuláshoz segítséget nyújtó CD-ROM-ok és hasznos Internet-oldalak ismertetésével zárult. 10 és 13 óra között „Hol tartok az angolban?” címmel angol nyelvi szintfelmérésre lehetett jelentkezni a British Council Nyelviskolájának tanárainál. A 10 perces szóbeli vizsga eredményéről a vizsgázók írásbeli elismerést kaptak. Ezzel jelentkezve a British Council angol nyelvtanfolyamainak egyikére, már csak az írásbeli tesztet kell kitölteni. A várakozók közben angol nyelvű rövidfilmeket láthattak a British Council a világ 109 országában végzett tevékenységéről és projektjeiről.


Irodalom és film

A Wenckheim-palota adott otthont három érdekes irodalmi programnak. Angol nyelvű irodalmi felolvasásával nagy sikert aratott a British Council vendégeként érkezett Sinead Morrissey észak-ír költőnő. Morrissey a Queen’s Egyetemen tanít Belfastban. 2003-ban a Royal Festival Hall rezidens költője volt.

A litera.hu irodalmi happeningjére az irodalom szeretetén kívül bizonyosan az ismert és népszerű előadók személye is vonzotta a vendégeket. Borbély Szilárd, Kukorelly Endre, Szijj Ferenc az Eurovízió című kortárs magyar irodalmi antológiában megjelent műveiket olvasták fel (Litera könyvek sorozat, 2004.; Borbély Szilárd: Egy különös centenárium; Kukorelly Endre: Majakovszkij utca, Vörösmarty tér; Szijj Ferenc: Napóleon nyírfája). Vámos Miklós készülő új regényéből olvasott fel részletet. A felolvasások alatt a századforduló miliőjét idéző képsorok peregtek a vetítővásznon. Végezetül ki-ki megvásárolhatta és dedikáltathatta az említett, szép kivitelezésű antológiát.

Pompás előadásban volt részük a Heltai-estre látogatóknak! A palotaépület fogadóterme este 6 óra után zsúfolásig megtelt. Fiatalok és idősebbek várták a Színművészeti Egyetem két végzős operett és musical szakos hallgatójának produkcióját. Szőcs Artúr és Zöld Csaba Heltai Jenő verseire épülő zenés darabját „Nőügyek” címmel állította színpadra, a zeneszerzés is az ő nevükhöz fűződik. Heltai szerelmei jelennek meg a dalokban, helyzetgyakorlatokban. A megérdemelt vastaps és a gratulációk után az előadókat szinte ki kellett menteni a rajongók gyűrűjéből. A színinövendékek elmondása szerint ilyen közönségnek öröm volt játszani.

A Diáknap bővelkedett szórakoztatóbb jellegű kulturális műsorokban is. Csodálatos környezetben, a palota Fogadótermében rendeztük meg a majdnem egész napon át tartó Filmklubot. A fiatal magyar filmesek munkáiból összeállított válogatás sokak érdeklődését felkeltette. Az első részben a Színház és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeiből szemezgethettek a nézők, a második blokkban pedig az Inforg Stúdió kisfilmjeit tekinthették meg. A stúdió olyan neves fiatal rendezőket tömörít, mint Mudruczó Kornél, Meskó Zsolt vagy Fliegauf Benedek. A Filmklub utolsó programja a Közgáz Vizuális Brigád és a Zsebcselek Csoport közös munkája, a 2000-ben készült „Kis utazás” volt. A vetítésen velünk tartott a rendező-forgatókönyvíró Buzás Mihály, és a két főszereplő: Gáspár Imola és Szikra József is. A film után hosszas, vidám hangulatú, kötetlen beszélgetés alakult ki a nézők és az alkotók között, megtudhattuk Buzás Misitől a legapróbb kulisszatitkokat is. Mesélt a forgatás körülményeiről és a szereplőkről. A Filmklub sikerén felbuzdulva elhatároztuk, máskor is szervezünk ehhez hasonló vetítéseket


Élő Könyvtárral az előítéletek ellen

A fesztivál egyik legérdekesebb és legsikeresebb „komoly” programja a kirekesztettségre és az esélyegyenlőtlenségre koncentráló Élő Könyvtár volt, amelyet az Európai Ifjúsági Központ támogatásával szerveztünk meg. A „kölcsönözhető élő könyvek” a személyükben érintettek (meleg, leszbikus, roma, alkoholista, testi fogyatékos, látássérült, intézetis fiatal, börtönviselt) és a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi helyzetét vizsgáló szakemberek, (homoszexualitás-kutató, társadalmi nemek kutatója, feminista történész, cigányság-, szegénység-kutató, hátrányos helyzetű roma gyerekek oktatási integrációját elősegítő miniszteri biztos) voltak. Utóbbiakat a szervezők „szakkönyvek”-ként aposztrofálták. A kölcsönzők az előítéleteket tartalmazó katalógus alapján választottak az élő könyvek közül. A kifejezetten erre a napra készült katalógus minden lapja egy élő könyvet, illetve a hozzátartozó leggyakoribb előítéleteket, sztereotípiákat tartalmazta.
Majd’ ötven olvasó 17 élő könyv közül választhatott. Sokan érdeklődve ismerkedtek az Élő Könyvtár használati szabályaival, tanulmányozták a katalógust, megpróbálták kitalálni, vajon ki melyik katalóguslaphoz tartozhat. Az érdeklődés ellenére, amikor a kölcsönzésre került volna a sor, többen elbátortalanodtak. Egy órás nézelődés, puhatolódzás után megindult a kölcsönzés. Több mint harminc félórás beszélgetésre került sor. Fiatalok és idősebbek egyaránt elégedetten és jó kedvvel választottak újabb és újabb „könyveket” maguknak. Akadt két igen fiatal - általános iskola friss felső tagozatosai - érdeklődő is, akik mindenképpen szerettek volna „könyvet” választani. Azután, hogy felnőtteket megszégyenítő komolysággal elolvasták a szabályzatot és szemügyre vették a „könyvkatalógust”, az intézetis fiatallal vonultak el beszélgetni.
A „szakkönyvek” elsöprő sikert arattak az egyetemisták körében. Komoly, mélyenszántó beszélgetések alakultak ki az „olvasók” és egy-egy téma – előítélet – szakértői között. Sőt, némely „szakkönyvek” egymást is „kikölcsönözték” egy röpke párbeszédre.
A kezdeti nehézségek után örömmel tapasztaltuk a fokozódó érdeklődést, hiszen többen még „zárás után” is nehezen akarták visszahozni a „könyveket”. Egyértelműen sikeresnek tekinthető, hogy egy új nézőpontú programmal gazdagíthattuk a könyvtár rendezvényi palettáját, amely szélesebb látókört, más, de mindenképpen értékes szempontokat, ismereteket adhat a résztvevőknek.
Kiállítások

A Központi Könyvtár Kisgalériájában a „Százéves a főváros könyvtára” című kiállítás várta és várja a látogatókat, csakúgy, mint a Diáknapra készült érdekességként a Könyvtári „leg”-ek az Átriumban. A kiállítási tárlókban a könyvtár legnagyobb és legkisebb, legszínesebb és legtöbbször kölcsönzött könyvei mellett számos különlegesség látható.A Reviczky utca egyik sátrában Csatai Péter betűterveit tekinthették meg a nézelődők.


Zene, zene, zene… és tánc

Egy fiatalok számára rendezett nap elképzelhetetlen zene nélkül. Számos, különböző zenei stílust képviselő együttes lépett fel a Mikszáth téri színpadon és a Zenei gyűjtemény kertjében a délután folyamán. Utóbbi helyszínen az Eclectica együttes játszott. A gyönyörű zene, valamint a hangulatos, parkosított környezet az egyik legsikeresebb programmá varázsolta a koncertet. A kelta eredetű tradicionális dallamok, az erdélyi és breton folkzene rockzenéhez közelítő megszólaltatása, a skót és ír kortárs szerzemények folkos átiratai még a környező utcákon is megállásra késztették az embereket.

A legnagyobb tömegeket vonzó helyszín természetesen a Mikszáth téri színpad volt. Itt első fellépőként az All Sounds nevű fiatal és lelkes együttest láthattuk. A korai időpont ellenére sok kíváncsiskodó érkezett, és hosszabb-rövidebb időre le is ragadt hallgatni a többféle stílust felvonultató, saját számokat játszó zenekart. A latin ritmusok a szervezőket is magukkal ragadták. A MagUra zenekar színvonalas és nagy zenei tudásról árulkodó, különleges hangzású és hatású számaiban a népzene és a dübörgő rockzene, sejtelmes effektusok és ősi ritmusok keveredtek. Mind fiatalok, mind idősebbek nagy érdeklődéssel hallgatták, élvezték zenéjüket; kisgyerekek táncoltak-futkároztak a színpad előtti placcon, a koncert után pedig két idős, kutyát sétáltató hölgy megkérdezte a zenekar nevét, mivel a szomszéd utcából jöttek át közelebbről meghallgatni, annyira tetszett nekik. Azonban a környék lakói közül egyesek az ellenvéleményüket is kinyilvánították, mert számukra szokatlan és zavaró volt a hangos zene a Mikszáth téren. Szerencsére ők kevesen voltak, és belátóan fogadták a rendezvényt.

Gyönyörű és mozgalmas táncprodukció tette változatosabbá a színpadi programot. Igazi kuriózumnak számított a színpadon fellépő Barsy Laura, flamenco-táncos. A hosszú évekig Sevillában élő Laura Manolo Marin flamenco-akadémiáján sajátította el az eredeti mozdulatokat, lépéseket. 2002-ben tért haza és itthon az andalúz táncművészet autentikus és kiemelkedő képviselője lett. A Diáknapon tánccsoportjával, az „El Cuadro”-val egy rövid történetet adtak elő, amelyben egy férfi szerelméért három nő verseng. A közönség lenyűgözve nézte a csodálatos mozdulatokat, a kifinomult kar- és lábtechnikát, s egy kicsit képzeletben mind elrepülhettünk Andalúziába.

Az este közeledtével egyre többen lepték el a Reviczky utcát, a Mikszáth teret. Népes közönség előtt lépett fel a Cabaret Medrano, s hihetetlenül kellemes hangulatot teremtett. Kamondy Imre és barátai ezúttal sem okoztak csalódást!


Sok fiatal az Amorf Ördögök koncertjére tartogatta energiáit. A nap záróeseményén már szűknek bizonyult a tér! Több mint ezer fiú és lány nagy átéléssel ringott, táncolt és csápolt a zenére. A környező háztömbök „idősebb” lakói is lejöttek zenét hallgatni. Közönség és zenekar egymásra talált, a félórás ráadás után alig-alig akart abbamaradni a zene. Az útlezárás feloldására érkező autósok is kaphattak egy kis ízelítőt a koncert utolsó számaiból.

A közönség belenyugodva vette tudomásul: véget ért a Diáknap. Egy távozó fiatalokból álló csoport pedig a szervezők után szólt: „Köszönjük, hogy megszervezték!”A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség