FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Menü

Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Rendezvények

Uniós biztos a Sárkányos Gyerekkönyvtárban

2011-02-22 14:54:08

Andrulla Vasziliu, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa tett látogatást a Központi Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában 2011. február 21-én délelőtt. A biztos asszony budapesti kisiskolásokkal találkozott, akiknek Mészáros Antóniával, a Magyar Televízió műsorvezetőjével felváltva olvastak mesét angolul és magyarul. A rendezvényre az Európai Bizottság olvasásnépszerűsítő kampánynak keretében került sor.
Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a közös meseolvasás a gyerekkönyvtárban rendszeres programnak számít, külön mesefotel várja a gyerekeket, beleülve maguk is mondhatnak mesét társaiknak, vagy hallgathatják a felnőtt mesemondókat.
Előbb Mészáros Antónia foglalt helyet a különleges fotelban, aki magyarul mesélt, majd Andrulla Vasziliu angolul és görögül olvasta fel a Pinokkió egy-egy részletét a Dob utcából és a Szabó Lőrinc Általános Iskolából érkezett angol tagozatos kisdiákoknak. Az uniós biztos Budapestről, az európai nyelvek sokszínűségéről, a nyelvtanulásról és olvasási szokásaikról kérdezgette a lelkesen bekiabáló harmadikos-negyedikes tanulókat. A gyerekek között is akadt, aki megpróbálkozott az angol nyelvű felolvasással, majd Vukról készült rajzaikkal ajándékozták meg Andrulla Vasziliut, néhány szóban bemutatva a magyar mesefigurát a külföldi vendégnek.
A biztos asszonyt elkísérte Mary Honeyball brit szocialista EP-képviselő, valamint az olvasásfejlesztéssel foglalkozó uniós szakértői csoport tagjai közül Greg Brooks, a University of Sheffield professzora és dr. Nagy Attila olvasáskutató, a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke.
A beszélgetés után a kisiskolásokat az Auguszt cukrászda lepte meg finomságokkal és egy-egy ajándék mesekönyvvel.

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség