FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Menü

Főmenü » Könyvtáraink » Dagály u. 9. » Regényes dalok

Hornby, Nick: 31 dal

2011-12-01 09:28:45

" Thunder Road "

Részlet a könyvből:

"Szóval, bár nem vagyok amerikai, és már fiatal sem vagyok, utálom a kocsikat, és meg tudom érteni, hogy miért találja olyan sok ember Springsteent bombasztikusnak és hatásvadásznak (de azt nem, hogy miért gondolják machónak, vagy sovinisztának, vagy ostobának ez a fajta tudatlan előítélet megkeserítette Springsteen karrierjének nagy részét, és olyan okos emberekre jellemző, akik valójában sokkal butábbak, mint amilyen ő valaha is volt), a "Thunder Road" valahogy a szívemből szól. Ez részben azzal függ össze (és talán szégyellnem kellene magam miatta), hogy Springsteen akkoriban született dalainak jó része a híressé válásról szól; vagy legalábbis arról a vágyról, hogy valamiképpen elismerje őt és a művészetét a közönség: mi mást gondolhatnánk, amikor a dal utolsó sora úgy hangzik: „Elhúzok innen, és győzni fogok”, mi mást, mint hogy győzött, egyszerűen azzal, hogy játszotta ezt a dalt, estéről estére, egyre nagyobb közönség előtt? (És mi mást gondolhatnánk, mikor a "Rosalitá"-ban megható, vicces és ártatlan örömmel azt énekli: "Mer' a lemezvállalattól, Rosie, mos' kaptam egy nagy előleget”, mi mást, mint hogy a lemezvállalat épp most adott neki egy nagy előleget?) És a hírnévről való álmodozása sohasem ellenszenves vagy visszataszító, mert nyughatatlan és fékezhetetlen művészi alkotásvágyból fakad – tudja, hogy van tehetsége, amit égethet, és mintha azt sugallná, hogy a megfelelő jutalom érte nem lenne más, mint hogy megkapja a megfelelő anyagiakat ahhoz, hogy ezt megtehesse –, vagyis nem önmagában a hírnév izgatja. Egy tévés vetélkedő vezetése vagy az elnök megölése egy csöppet sem enyhítené az ilyenfajta viszketést.
És persze – ha valaki mást mond, ne higgyenek neki –, ha az ember arról álmodozik, hogy író lesz, akkor ezekhez az álmokhoz a hírnévvel kapcsolatos homályos-szennyes látomások tapadnak; a "Thunder Road" volt az én válaszom minden visszautasító levélre, amit kaptam, és a barátaim meg a rokonaim minden kétkedő megjegyzésére. Ők a vesztesek városában élnek, mondtam magamban, én pedig, akárcsak Bruce, elhúzok innen, és győzni fogok. (Ez a város történetesen Cambridge volt – tele vesztes doktorokkal meg jogászokkal meg egyetemi tanárokkal – vagy London – tele a legkülönfélébb vesztes nagymenőkkel –, de oda se neki. Ez volt az anyag, amiből a lehető legtöbbet kellett kihoznom, és én kihoztam, ki én.) Sokat segített – már ahogy haladt az idő, és semmi jel nem mutatott arra, hogy húznék el valahová, és végre kezdenék magammal valami izgalmasat, és egész bizonyosan nem azzal a sebességgel, amelyre a dal utalt –, hogy a "Thunder Road" szót ejtett az életkorról is, vigasszal szolgálva a kellő lendület hiánya miatti elkeseredésre. "Szóval félsz, és arra gondolsz, talán nem vagy már olyan fiatal", énekelte Bruce, és ez a sor kapóra jött nekem még akkor is, amikor kezdtem kételkedni benne, hogy van-e bármi varázslat az éjszakában: továbbra is, még hosszú, hosszú ideig – ami azt illeti, évtizedekig – azt gondoltam, hogy már nem vagyok olyan fiatal, és még ma is jobb szeretem ezt egy középkorúvá lett ember szomorú megjegyzésének értelmezni, semmint a késő ifjúkorban jelentkező heves félelem kifejezésének.
Az is segített, hogy valamikor a nyolcvanas évek eleje vagy közepe táján találkoztam a dal egy másik változatával, egy kalóz stúdiófelvétellel, ahol Springsteen egyedül van az akusztikus gitárjával (a War and Roseson van rajta, a Born to Run-ból kivágott anyagot tartalmazó kalózlemezen), és újraalkotja a "Thunder Road"-ot mint a múltnak, az elveszett szerelemnek, az elszalasztott lehetőségeknek, az önáltatásnak, a balszerencsének és a kudarcnak a himnuszát, és nekem ez is igen jól bejött. Az az igazság, hogy amikor próbálom felidézni magamban a dalnak azt az utolsó sorát, először az akusztikus változat ugrik be. Lassú, gyászos és tökéletesen meggyőző: egy olyan művész, aki két ilyen különböző változattal is meg tud győzni annak az igazáról amit énekel, piszkosul sok mindenre képes.
Vannak más kalózverziók is, amiket szoktam hallgatni és szeretek. Abban a verzióban, amelyik a Born To Run-on van rajta, az az egyik nagy dolog, hogy az az első néhány taktus, a ziháló harmonika és a fájdalmasan szép zongora úgy hangzik, mint ami olyasmire utal, ami már megtörtént a lemez kezdete előtt, valami fontosra és szomorúra, ami azért nem pusztít el minden reményt; s mivel a "Thunder Road" az első dal a Born to Run "A" oldalán, az album lényegében a saját stáblistájával kezdődik. A hetvenes évek végén a koncerteken, a "Darkness on the Edge of Town"-turnén Springsteen azzal is maximálisan fokozta ezt a hatást, hogy a "Thunder Road" az egyik legzordabb, legkeserűbb dala, a "Racing-in the Street" után következett, és a harmonikaátmenet az egyik dalból a másikba olyan érzést kelt, mint a tavasz váratlan, örömteli jele egy hosszú, dermesztő tél után. Azoknak a hetvenes évékbeli koncerteknek a kalózfelvételein a "Thunder Road" végre képes azt a fajta megváltást nyújtani, amit a Born to Run-on nem — az ottani pozíciója miatt.
Az, hogy a "Thunder Road" megőrizte számomra a varázsát, talán azzal függ össze, hogy az energiája, a hangereje meg a gyors autók meg a loboncos haj ellenére valahogy mégis sikerül elégikusnak hangzania, és minél idősebb leszek, annál jobban hallom ezt benne. Ha már erről van szó, nagyjából én is azt hiszem, hogy az élet jelentőségteljes és szomorú, de nem pusztít el minden reményt, és lehet, hogy ettől egy fellengzős depressziós vagyok, vagy az is lehet, hogy egy boldog félkegyelmű, de így vagy úgy, a "Thunder Road" tudja, hogy mit érzek és ki vagyok, és végső soron ez az egyik vigasz, amit a művészet nyújtani képes. !"

Cimkefelhő

adatbázisok | beiratkozási díj | biblioterápia | budapest | e-book | elektronikus könyvtár | előjegyzés | folyóiratok | használat | hosszabbítás | hírek | igénybevétel díjai | kiállítás | könyvtárközi kölcsönzés | mobil | nyitvatartás | statisztika | szociológia | tanfolyam | továbbtanulás | zene | álláshirdetés |

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség