FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Menü

Főmenü » Könyvtáraink » Dagály u. 9. » Olvasók az olvasásról

Életünk fontos könyvei
John Keahey: Velence a tenger ellen: az ostromlott város

2012-05-30 18:03:54

Véletlenül akadt kezembe „John Keahey: Velence a tenger ellen” című könyve. Sok helyen olvastam, hallottam már arról, hogy Velence veszélyesen süllyed, de mint sok mindent, ami távol esik az embertől, sajnálattal, kicsit megrettenve tudomásul vettem ugyan, de nem gondolkoztam el rajta mélyebben.

Velencében soha nem jártam, de mikor bárhol, valamelyik TV csatornán Velencéről szóló útifilmet vetítettek, mindig megnéztem és megcsodáltam ezt a különleges, a világon egyedülállóan érdekes várost. Egyszer már elég közel kerültem ahhoz, hogy eljussak oda, de sajnos végül mégsem sikerült. Már nem reménykedem benne, hogy egyszer személyesen is ott lehetek, de ha nem is pótolja a személyes élményt a könyv, a sokféle Velencéről szóló és vele kapcsolatos elolvasott könyvből lelkileg is át lehet érezni a város varázslatos, különleges hangulatát.

Ez a könyv nagy hatással volt rám, részletesen bemutatja, hogyan jutott a város ebbe a drámai helyzetbe, elemzi a különféle okokat (globális éghajlatváltozás, emberi tényezők-felelőtlenség, természetes geológiai folyamat, stb.), leírja a probléma megoldására javasolt sokféle lehetőséget, a különböző mérnöki megoldásokat, terveket, tudósok, mérnökök politikusok vitáit ezzel kapcsolatban. És mindezt a laikusok számára is érthető módon teszi.

Sok-sok ötlet született Velence megmentésére, de számomra az a legmeghatóbb, ahogy a könyv leírja, hogyan fognak össze oly szenvedélyesen a világ másik végéről is az emberek –akik tehették, anyagilag is – Velence megmentéséért. Megrázó volt olvasni arról, hogy milyen sok önzetlen ember van, aki ezért a végtelenül „nemes”, de őket közvetlenül nem érintő ügyért ilyen nagy áldozatokra képes.

Mindig is csodáltam Velencét, de a könyv elolvasása után kimondottan kerestem a könyvtárban a Velencéhez kapcsolódó írásokat. Találtam is sokat – a város különösen gazdag történelemmel büszkélkedhet, sok híres ember élt itt, s az ő életük történetét olvasva még inkább átérezzük mennyire fontos megőrizni ezt a helyet. A könyvet örömömre sikerült meg is vásárolnom, azóta már kisebb gyűjteményem van a Velencével kapcsolatos kiadásokból.

Ez a könyv indította el bennem azt a jóleső és reményteljes érzést, hogy sokan vannak, akik szívükön viselik és meg akarják őrizni az utókornak, gyerekeiknek, unokáiknak ennek a csodálatos városnak a varázsát, épületeit, műkincseit, azért hogy még sokan lehessenek olyan szerencsések, hogy személyesen is sétálhassanak, gondolázhassanak a történelemben.

Kapcsolódó, olvasott könyvek: Berendt: Velence hulló angyalai, Brodskij: Velence vízjele, Di Robilant: Szerelem Velencében, Romijn: Antonio Vivaldi titkos élete, De Blasi: Ezer nap Velencében, Habe: Tarnovszka grófnő, Fiorato: A muránói üvegfúvó, Velencei útikönyvekHornokné B. Ágnes

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség