FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Menü

Főmenü » Könyvtáraink » Dagály u. 9. » A hét gondolata

A hét gondolata - Varga Zoltán

2010-11-16 13:19:25

„Mai munkám során kevés olyan vezetővel találkoztam, aki nem tudta átélni az elbocsátott ember kétségbeesését. A reménytelenül munkát keresők kudarcélményét. De volt olyan találkozásom is, amikor valaki a másik kétségbeejtő helyzetét csak akkor értette meg, amikor ő is hasonló helyzetbe került. Úgy vélte, az ő múltjával, pedigréjével nem nagy ügy kedvére való fel-adatot kapni. „Válogathatok” — mondta nekem önérzetesen. Változott a világ. Gond lett az elhelyezkedés. Fél év „pihenés” után szemléletük változni kezdett. Tömeges vagy különösen nehéz elbocsátás nyomasztó élményéről gyötrődő vezetőt is ismerek néhányat, akik hiába tudták — mint a bírák —, hogy amit tesznek, kénytelenek megtenni.
A tolvajok, rablók, szélhámosok bemutatták, merre csúszhat félre az élet, ha a vágyak, és az azok beteljesítéséhez szükséges eszközök nem felelnek meg egymásnak. Ami pedig a válópereket illeti, azok arra tanítottak meg, milyen infernális mélységbe süllyedhetnek emberek, ha agyukat elborítja a gyűlölet.
Mostanában is találkozom néha a válópereknél tapasztalható legendás munkahelyi gyűlölködéssel. Ezeknek az eseteknek az a sajátossága, hogy a két fél által elmondott történések adatai túlnyomórészt azonosak. Csak a két történet hangzik teljesen másként. Mind a két fél elmondja milyen elvetemült, jellemtelen, gonosz, és többnyire ostoba is a másik. Igaz, van olyan eset is, amikor a másik nem ostoba, sőt, eszes. Ebben az esetben a másik fél eszessége csak aljas céljainak eszköze, és nagyon is ellene szól. Olyan mély meggyőződés fűti ezeket az elbeszéléseket, hogy nagyon nehéz kivonni magunkat a hatásuk alól. A két fél racionálisan megközelíthetetlen. E történetek hallgatásakor hasznát veszem, hogy megtanultam megérteni, de nem megbocsátani.”

/Varga Zoltán: Szinán építész dühösen dobbantott: hatalomról, emberi kapcsolatokról/

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség