FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Főmenü » Könyvtáraink

Ajánlók, élő mese, játékok, pályázatok – könyvtárainkkal a zárvatartás alatt is tarthatja a kapcsolatot

2020-04-22 11:59:26

Cimkék: elektronikus könyvtár

Szeretnénk egy kis ízelítőt mutatni abból, hogy maradhatnak velünk a zárvatartás alatt leglelkesebb olvasóink. Nézzenek rá a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Facebook-oldalaira, ahol ajánlókkal, játékokkal, élő bejelentkezésekkel, videókkal várjuk Önöket.

A koronavírus-vészhelyzetre való tekintettel, a Főváros vezetésének döntése alapján, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és tagkönyvtárai 2020. március 13-tól visszavonásig nem fogadnak látogatókat, azonban az élet könyvtárainkban sem áll meg. Folyamatosan dolgozunk – amíg lehet – könyvtárainkban, és home office-ban is. (További információ a zárvatartásról.)
Szeretnénk egy kis ízelítőt mutatni abból, hogy maradhatnak velünk a zárvatartás alatt leglelkesebb olvasóink. Nézzenek rá könyvtáraink Facebook-oldalára, ahol ajánlókkal, játékokkal, élő bejelentkezésekkel, videókkal várjuk Önöket.

Cikkünk folyamatosan bővül.

Online játékok, kvíz, pályázat
Oktatási segédanyagok, érdekességek, tudományos kísérletek, egészségügyi tudnivalók
Mi a népszerű?
Ingyenes online adatbázisok, olvasnivalók, filmek, alkalmazások
Online mesemondás, papírszínház
Online kézművesprogram gyerekeknek
Lélekemelő versek, idézetek, online irodalom
Könyvtári videók azoknak, akiknek már nagyon hiányzunk
Tudósítások belső munkákról, online tájékoztatás


Online játékok, kvíz, pályázat

Nagyon szeretünk játszani, és ez Facebook-oldalainkon is megfigyelhető.
Ezen a héten ünnepeljük a magyar költészet napját, ez alkalomból egy rövid, egy hetes vetélkedőt indítottunk FSZEK - Kortárs és kedvelt oldalunkon. Minden napra kiválasztunk egy kortárs magyar költőt, akivel kapcsolatban egy kérdésre kell válaszolniuk.

Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költőnkre emlékezve rajzpályázatot hirdet Sétáló utcai Könyvtárunk "Pom-Pom, Süsü és barátai képekben" címmel. Csukás István bármelyik meséjéhez várunk rajzokat, meseillusztrációt, de nem egyet, hanem mindjárt egy egész sorozatot. Az elkészült képsorozatot papírszínház-technika segítségével fogjuk felhasználni a mesékhez.

A FSZEK Kőbányai Könyvtára pályázatot írt ki fiataloknak: „Szeretnénk mi is olyan klasszak lenni, mint a nagy youtuber-ek, és ehhez nagyon hiányzik nekünk egy szuper intro. Van kedvetek segítenI? Várjuk a 10-20 másodperces videós intrókat! Nagyon bízunk az ifjúság ízlésében, és kreativitásában!"
Érdemes figyelni a Kőbányai Könyvtár oldalát, hiszen alkalmanként élő kvízjátékkal is várják a „kimozdulni" vágyókat.
Üllői úti Könyvtárunk játékaiba is bátran bekapcsolódhatnak az érdeklődők. A játékok a könyvtár terében játszódnak, a sasszemek különbségkeresős játékkal múlathatják az időt, míg Scrabble játékunkkal könyvcímeket is kitalálhatnak. (Instagramon is.)
Ugocsa utcai Könyvtárunkban könyvekhez kapcsolódó élő játékokkal találkozhatnak, így be is kapcsolódhatnak a játék folyamatába, és ezek természetesen visszanézhetők.
A Kelenföldi Könyvtár Facebook oldalán különböző témájú (húsvét, Rejtő Jenő) kvízekkel játszhatnak olvasóink. A játékok folyamatosan kerülnek fel az oldalra, a megfejtéseket a könyvtár honlapján olvashatják.

Online irodalmi játékot hirdet a Sétáló utcai Könyvtár Csepeli Irodalmi Kaszinó címmel. 5 héten keresztül minden héten 5 irodalmi műből közlünk egy részletet. A játékos feladata, hogy a részletből ráismerjen a műre, és megadja a mű címét és szerzőjét.Oktatási segédanyagok, érdekességek, tudományos kísérletek, egészségügyi tudnivalók

Élet egy drogbáró országában - Kolumbia és Escobar címmel készült az Üllői úti Könyvtár ajánló videója, ami egy sorozat első része.

Több könyvtárunk is felhívta a figyelmet a kézmosás fontosságára könyvek, irodalmi alkotások segítségével. Ez segítség lehet akkor is, mikor a gyerekekben is szeretnénk tudatosítani ezt a szokást. Jó példák: Kőbányai Könyvtár, Üllői úti Könyvtár
Hasznos kikapcsolódás Kőbányai Könyvtárunk tudományos kísérletsorozata is, és nem utolsó sorban jó ötleteket meríthetünk az otthoni szabadidő eltöltéséhez is.

Különböző tudományos érdekességeket mutat be a Kőbányai Könyvtár könyvajánló-sorozata is, Üllői úti Könyvtárunk oldalán pedig világnapokra, fizikai jelenségekre is felhívjuk a figyelmet.Mi a népszerű?

Olvasói kérésre a Kőbányai Könyvtár kibogarászta, hogy az egyes írók közül kiknek a műveit kölcsönözték olvasóink leggyakrabban. Izgalmas a lista, témánként csoportosítva. De kíváncsiak vagyunk arra is, olvasóink mit olvasnak otthon?Ingyenes online adatbázisok, olvasnivalók, filmek, alkalmazások

Nem tudunk kibújni a bőrünkből, könyvtárosként ajánlunk, mindenféle témában, érdemes Facebook-oldalainkat végigpörgetni. A járvány idejére nagyon sokan teszik ingyenesen, online elérhetővé, otthonunkból is használhatóvá, élvezhetővé tartalmaikat, legyen szó digitális oktatásról, home office-ról vagy otthoni kikapcsolódásról. Ezeknek a tartalmaknak, és még sok hasznos oldalnak a hivatkozásaiból készítettünk egy folyamatosan bővülő listát, hogy megkönnyítsük a tájékozódást tanulóknak, tanároknak, munkavállalóknak és minden négy fal közé szorult olvasónknak.

A BOOK-lászó FSZEK Központi Könyvtár tájékoztató könyvtárosainak Facebook-oldala.

Budafoki Könyvtárunk oldalán tematikus cikkek készülnek a Topotéka Budafok digitális gyűjtemény anyagából.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Tájékoztató osztályának munkatársai ajánlják ezeket a könyveket, folyóiratokat, honlapokat olvasásra.

A FSZEK Központi Könyvtár munkatársai elkészítették a könyvtár által elektronikusan is előfizetett, népszerű napi-, heti- és havilapok, magazinok és magyar nyelvű folyóiratok távoli elérését biztosító Digitalstand platform kezelését bemutató videót.

A Továbbtanulási Információs Szolgáltatás Digitális tananyagok jegyzéke egy linkgyűjtemény a FSZEK könyvtárosának ajánlásával. Ebben a helyzetben könyvtárunk állományából sem a kötelező irodalommal, sem szakirodalommal, sem szótárakkal, de még nyelvkönyvekkel sem tudjuk tanulmányaitokat segíteni. E linkgyűjteményben viszont olyan oldalakat ajánlunk, ahol a fontosabb tantárgyak tartalmai és a nyelvi segédletek elektronikusan elérhetőek.

Book of the Week címmel rendszeresen frissül a teljes szöveggel elérhető angol nyelvű könyvek ajánlója Továbbtanulási Információs Szolgáltatásunk oldalán. Központi tájékoztató kollégáinkat az info@fszek.hu e-mail címen vagy a 411-5019-es telefonszámon érhetik el olvasóink. Online irodalmi olvasótermünkben Reményi Györgyi kolléganőnk válaszol az e-mailben érkező irodalomtudományi és olvasmányajánló kérdésekre (e-mail: irodalmiolvasoterem@gmail.com), az olvasóterem latin betűk című blogján pedig online elérhető magyar nyelvű szépirodalmi kötetekre hívjuk fel a figyelmet a Digitális olvasónapló sorozatban.

Rádiózna, de nem talál jó zenét? Segítünk... válogatások az újpesti könyvtár zenei állományából! Újabb összeállítással jelentkezik a „Király FM”, hogy a zárvatartás alatt se maradjon senki a Fonoujpest zenéi nélkül. Indítsa el a rádiót, és hallgassa válogatásainkat a Király utcai könyvtár zenei részlegének CD lemezeiből!

A FSZEK Ugocsa utcai Könyvtárának munkatársa remek könyvekhez, könyvtárakhoz, adatbázisokhoz kapcsolódó mobilalkalmazás-listát írt, érdemes átböngészni: „Okos eszközről elérhető alkalmazásokat gyűjtöttem össze ma nektek. Az okos eszközök gyors elterjedése miatt praktikusabb appokban gondolkodni, ezeken az eszközökön ez a legkompatibilisebb megoldás, míg egy pc-n, laptopon a régi jól bevált website-ok adják a felhasználónak a megfelelő élményt." A listának van folytatása is.

A 2020 márciusában útjára indított Kincsek a polcról blog célja, hogy könyvtáraink, könyvtárosaink és olvasóink a koronavírus okozta vészhelyzetben is kapcsolatban maradhassanak egymással, még ha csak virtuálisan, az online térben is. A blogon könyvtárosok ajánlanak olvasnivalókat, ahol ez lehetséges, az online elérhetősége feltüntetésével is. Az alkotó munkába ugyanakkor szívesen várjuk az olvasók bekapcsolódását is! Ha van kedvenc könyve, ha olvasott egy olyat, amit szívesen ajánlana másoknak is, kérjük, írjon nekünk!

Gyerekeknek szóló blogot is indítottak könyvtárosaink Könyvtárkuckó címmel, amelyben arra buzdítják az kényszerűen „otthon ülő” gyerekeket, hogy akár virtuálisan is, az online elérhetőséget megadva, „vegyenek kezükbe” egy könyvet a blogon ajánlott könyvek közül. A könyvajánlók mellett kézműves ötleteket is adnak a gyerekeknek és szüleiknek az otthoni szabad órák hasznos eltöltéséhez. A blog készítői abban bíznak, hogy a blog olvasói közül sokan lesznek nem csak a virtuális térben könyvtárunk aktív olvasói!

A FSZEK Szociológiai Gyűjtemény mint a szociológia országos szakkönyvtára, saját területén szeretne információkat és segítséget nyújtani olvasóinak. Számos kiadó és adatbázis áll rendelkezésre olvasóink előtt és számos szolgáltató tette ingyenesen hozzáférhetővé digitális tartalmait az irodalom, a film, a művészetek és a tudományok iránt érdeklődők számára. Ezen adatbázisokat szeretnénk bemutatni olvasóinknak átsegítve őket a közösségi szolgáltatások szünetelésének nehéz időszakán.Online mesemondás, papírszínház

Több könyvtárunkban is zajlik rendszeres online mesemondás, és online papírszínházat is megnézhetnek kollégáink segítségével a mesére vágyó gyerekek.
Érdemes meglátogatni online mesélő könyvtáraink Facebook-oldalát:
FSZEK Móricz Zsigmond Könyvtár (Gazdagrét)
FSZEK Sashalmi Könyvtár
FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár
FSZEK Lőrinci Nagykönyvtár

Papírszínház-bemutatóink:
Kőbányai Könyvtár
FSZEK Újhegyi Könyvtár
FSZEK Lőrinci Nagykönyvtár
FSZEK Budafoki KönyvtárOnline kézműves program gyerekeknek

Azt sem szeretnénk, ha a zárvatartás miatt rendszeres kézműves ötletek nélkül maradnának olvasóink. Üllői úti Könyvtárunk minden pénteken online tartja meg manófaktúráját, ahol képek és videók segítségével mutatjuk be, milyen egyszerű, de nagyszerű alkotások készíthetők az otthonlét alatt a háztartásban is megtalálható anyagokból, eszközökkel. Ugyanígy Újhegyi Könyvtárunk és Lőrinci Nagykönyvtárunk is készül a tavaszra kézműves képsorozatokkal, videókkal gazdagréti Móricz Zsigmond Könyvtárunk pedig élő videós bejelentkezéssel. Kőbányai Könyvtárunk is talált számos jó ötletet a kreativitás kibontakoztatásához. Amíg nem tudtok elmenni az Ugocsa utcai könyvtárba „élőben” kézműveskedni, addig kaptok egy kis segítséget az otthon töltött idő hasznos eltöltéséhez a heti rendszerességgel jelentkező Képes kézműves sorozatunkkal. Elsőként a közelgő húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan egy helyes nyuszit készítettünk nektek. Nem is kell hozzá más, csak papír, olló, ragasztó és filctoll.Versek, idézetek, online irodalom

Ebben az emberpróbáló időszakban jól esik néha megállni, és elolvasni egy-egy verset, bátorító idézetet. Ehhez ajánljuk Ugocsa utcai Könyvtárunk Legyen vidám napod!-sorozatát, Újhegyi Könyvtárunk gyerekeknek szóló versmegosztásait.

Mesék, novellák, regényrészletek online - ebéd után - felnőtt olvasóinknak Sashalmi Könyvtárunk oldalán.Könyvtári videók azoknak, akiknek már nagyon hiányzunk

Akiknek pedig már nagyon hiányzik egy kis könyvtárba járás, ajánljuk könyvtáraink bemutató videóit:
Szeretnénk olvasóinknak kedveskedni egy rövid virtuális sétával Központi Könyvtárunk könyvtárpalotájában, és egyben kedvet csinálni egy jövőbeni személyes sétához is!
Üllői úti Könyvtárunk videójának hosszabb verziója, rövidebb verziója, és
Pesterzsébeti Könyvtárunk videója a gyerekkönyvtár átalakításáról.Tudósítások belső munkákról, online tájékoztatás

Könyvtárainkban akkor sem áll meg az élet, ha épp zárva tartunk. Ilyenkor van lehetőségünk arra, hogy alaposan letakarítsuk polcainkat könyveink alatt és mögött is, ezenkívül leltározunk, selejtezünk, állományt rendezünk, hogy olvasóink a nyitás után új, megújult, okosabban elrendezett tereket találjanak. Telefonon is elérhetők vagyunk, amíg lehetünk, rendezzük, folyamatosan töltjük adatbázisainkat is. Az új könyvek rendelése, fogadása sem áll le, nyitás után érdemes lesz benézni hozzánk.Addig is vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

mediabox