FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Főmenü » Könyvtáraink

Az én könyvtáram

2019-10-25 14:53:11

Válogatás a Könyvtári Intézet nyilvános statisztikái alapján közzétett könyvtárhasználati adatokból.

A Könyvtári Intézet nyilvános statisztikái alapján közzétételre kerültek az előző évi részletes könyvtárhasználati adatok, ezekből válogattunk egy csokorra valót.

A magyar könyvtárak továbbra is meghatározó kulturális intézmények. Az előző évben 359 ezer új tagot regisztráltak a könyvtárak, összesen pedig 2 millió polgár vette igénybe a könyvtári szolgáltatásokat, méghozzá évi 112 millió alkalommal. Ebben a számban egyre nagyobb súllyal szerepelnek a távoli elérésű szolgáltatások, így többek között a katalógushasználat, az otthonról elérhető hosszabbítás, a távfizetés, vagy éppen az olvasójeggyel online elérhető könyvtári adatbázisok.

A közhiedelemmel szemben egyáltalán nem a nyugdíjasok alkotják a könyvtárhasználók többségét, közel 540 ezer 18 év alatti gyerek és fiatal mellett több mint 1,1 millió aktív korú polgár használja regisztráltan a könyvtárakat, az 55 évnél idősebbek valamivel több mint 360 ezren vannak (persze közöttük is bőven vannak még aktív munkavállalók).
A könyvtárakba több mint 1,8 millió újdonság került a kínálat színesítésére, az olvasók pedig több mint 23 millió dokumentumot kölcsönöztek ki.

A könyvtári rendezvények száma 115 ezerre emelkedett, ezek közül 7500 digitális kompetenciát fejlesztő, illetve 16 ezer használóképző program is szerepelt, tehát messze nem csak olvasásnépszerűsítő programok várják a rendezvénylátogatókat, akik egyébként az előző évben több mint 4,2 millióan voltak.
A szakmabeliek persze tudják, hogy a fenti adatok mögött helyi szinten milyen eltérő igények, adottságok, feltételek állnak, így ez csak egyfajta összegzés, pillanatkép, hogy milyen nagyságrendű igényeket elégítenek ki a hazai könyvtárak. Folyamatos megújulásra volt és továbbra is van szükség ahhoz, hogy vonzó szolgáltatásokat tudjanak könyvtáraink nyújtani a társadalomnak, a jelenleg is több helyen zajló infrastrukturális beruházások mellett többek között olyan szakmai kezdeményezések is igyekeznek ezt segíteni, mint a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatások fejlesztése Az én könyvtáram programban.


Forrás: Az én könyvtáram Facebook oldala

mediabox