FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR / GYEREKEKNEK

Menü

Főmenü » Gyerekeknek » Olvasnivaló » Mesés rajzok - rajzos mesék

Friss tinta!
Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén

2013-05-13 18:21:01

Ha már Takács Marihoz érkeztem az illusztrátorajánlómban, akkor még két általa illusztrált kötetre szeretném felhívni a figyelmet. Azért kerültek egy ajánlóba, mert az eddigiektől eltérően mindkettő verskötet, ráadásul esetünkben egyik hozta meg a kedvet a másikhoz.

Friss tinta! [mai gyerekversek] – ahogy az alcím is jelzi, gyűjteményes kötetről van szó, de az illusztrációk egységesen Takács Maritól származnak. Már a címoldal képe érzékelteti a tartalom összetettségét: van a versek között játékos-mulatságos (néha mintha csak a rímjáték kedvéért íródtak volna), van nagyon is komoly, merengő, van kifejezetten újszerű és van a hagyományokhoz jobban kötődő – de nem tudok olyat mondani közülük, amely ezért vagy azért, ki jobban, ki kevésbé, de ne tetszett volna; mindegyik odakötötte a figyelmünket valamiért, és ami nagy szó: felnőttét és gyerekét egyaránt!
Amikor megvettem, már a metrón hazafelé belelapoztam, és nem tudom megmondani, hogy mikor volt utoljára ilyen: hangosan felnevettem egy-két rigmus olvastán. A versek témacsoportokba szedve sorakoznak: van itt kérem [Cicafoci] (játék a ritmussal és a nyelvvel), [Napmolnár] (évszakokról és időjárásról), vannak [Maraságok] (nem elírás!) – na, főleg ezeken nevettem én, aztán később együtt a család. Nem bírom ki, egyet, Magyar László András Róka című versét meg is osztom:

"Míg odakünn a vihar tombolt, bőgött a sötét víz,
benn a fedélközben vígan telt ám az idő, mert

a disznó disznólkodott,
a marha marháskodott,
a légy legyeskedett,
a kígyó kígyózott,
a kacsa kacsázott,
a daru darvadozott,
a petymeg petymegett,
a sül pedig sült.

Egy volt csak, ki szegény, nem bírta e hinta-palintát:
a róka.

Családi eseményekről szólnak a [Családun xerete talapu] fejezet darabjai, míg óvodai-iskolai történetek és „drámák” a témái az [Óvónéni otthona] verseinek, a [Tessék. Lássék] beszédes fejezetcím is mutatja, hogy itt csupa nemszeretem dologról lesz szó, halandzsaságok a [Burundai murunda] költeményei, medvékkel ismerkedünk az [Egy régi-régi medve] fejezetben, hosszabb lélegzetű, akár esti mesének is beillő versek sorakoznak a [Csillagbajusz] cím alatt, és végül igazi, mai modern (és gyönyörű!) altatók a [Tentaoldat-Lámpaméz] versei. És mindehhez Takács Mari hol gömbölyű, hol szálkás, hol modern, hol barokk árnyjátékokat idéző képei tökéletes harmóniában követik és jelenítik meg a szövegek által képviselt világot. Szinte letehetetlen!

Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén
Ezt a kötetet is Takács Mari rajzai teszik teljessé a gyerekek és nem utolsósorban felnőttek számára is. Itt azonban az előző kötetnél egystílusúbbak, ha lehet így fogalmazni, „takácsmarisabbak” az illusztrációk: minden oldalról a már jól ismert bumfordi, gömbölyű, gyönyörű színekben pompázó alakok hívogatnak, csábítanak a továbblapozásra, a hozzájuk tartozó szövegek elolvasására („Csak még egyet! Na jó, még ezt az egyet... De ez most már tényleg az utolsó!”).
Ha csak eszembe jutnak az Angol nyelvlecke kezdőknek és a Hat nandu című versek az oldalak pereméről bekukucskáló monoklis-keménykalapos úriemberekkel és a kopasz fejű, nagy szemű madárfejekkel, máris mosolyoghatnékom támad, és felidéződnek a rímek is, amelyeket éppen az előbbi, Friss tinta! kötetben szerettünk meg, a kislányom, a nagylányom, a férjem és én. (Egyébként a Friss tinta címadó verse is Kovács András Ferencé.) Itt is találkozunk a megszokott témákkal: bolondos állatokkal, növényekkel, évszakokkal és életbölcsességekkel, és mindez olyan rímekben, amelyek bent maradnak a fülünkben, és ami talán még ennél is fontosabb: a lelkünkben. A játékos rímek, nyelvi bohókásságok pedig hálás hallgatóságra találnak mindenféle korú és nemű gyerek személyében, ebben egészen biztos vagyok.
És ha még valaki nem látta volna a Budapest Bábszínházban az azonos című előadást, annak mindenképpen ajánlom: egyaránt jelent élményt gyermekünk csillogó arcocskája és a szövegek felnőtteknek is szóló mondandója.

Csoma Éva

Menü

Könyvajánlók korosztályonként

  • Katalógus
  • Rendezvények
  • Kreatív sarok
  • Felnőtteknek
  • A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
    Nemzeti Fejlesztési Ügynökség