FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR / GYEREKEKNEK

Menü

Főmenü » Gyerekeknek » Olvasnivaló » Mesés rajzok - rajzos mesék

Szegedi Katalin - G. Szász Ilona:
A Mindentvarró Tű

2013-05-13 18:27:40

Felemás érzésekkel fogtam bele ebbe az ajánlóba. Egyrészt nagyon-nagyon szeretjük ezt a könyvet (mesegyűjteményünk egyik legnagyobb becsben tartott darabja), másrészről viszont a szöveg miatt nem annyira gyakran kerül elő újra meg újra.
Engem - és kislányomat is - elvarázsolnak az olyan szavak, mint „milimári”, „masamód” vagy „bonbonier” – a 8 éves boldogan ízlelgeti idegenségüket, én pedig hagyom magam egy régmúlt világba varázsolni általuk. Azonban itt máris tetten érhető, hogy mitől lesz érdekes, de nem letehetetlen a mese: miközben sok-sok számomra ismerős mesei, mondai motívumot, régmúlt világot idéznek az egymás után sorjázó mondatok, aközben engem egy kicsit zavar és kizökkent a múltidéző álomból a történet ehhez képest egyszerű (és talán túl gyorsan kibontakozó) volta. A 8 évesnek ez utóbbi egyáltalán nem probléma, teljesen azonosulni tud Cérnácska Szabócskával, hogy hogyan kell megküzdenie a Mindentvarró Tű megszerzésének segítségével a gonosz Cápafogú Konráddal (aki civilben egy rozsdás szabóolló) a gyönyörű Málika varrókisasszony kezéért (különösen tetszett neki a táltos paripává változott varrógép ötlete). Őt viszont éppen az általa még nem ismert mitológiai utalások idegenítik el a történettől.
Ami azonban mindkettőnknek, minden kérdőjel nélkül és mindenekfelett tetszik, az az illusztráció. Szegedi Katalin jól ismert montázstechnikás képei olyan tapinthatóvá teszik például a varrószalont, hogy szinte érezzük a cérna vékonyságát, hűvösségét, a csipke érdesen puha voltát, szinte látjuk a tűkön és a dobozkákon megcsillanó fényt – Málika pedig olyan élően, igazian gyönyörű (Szegedi Katalin egy interjúban elárulta, hogy saját anyai nagymamájáról mintázta), hogy percekig le sem tudtuk venni róla a szemünket. Így aztán, ami esetleg hiányzik a szövegből, azt ki-ki megkapja pótlásként a képekből: engem ott tartanak a múltban, a kicsinek pedig segítenek megérteni a tőle idegenebb világot.

Csoma Éva

Menü

Könyvajánlók korosztályonként

  • Katalógus
  • Rendezvények
  • Kreatív sarok
  • Felnőtteknek
  • A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
    Nemzeti Fejlesztési Ügynökség