FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR / GYEREKEKNEK

Menü

Főmenü » Gyerekeknek » Gyerekkönyvtárak, részlegek » Üllői úti könyvtár » Játékaink, vetélkedőink

Carpe diem! - Ragadd meg a naplód!

2018-09-28 15:44:16

Online és offline játék a kispesti Üllői úti Könyvtárban 2017 októberétől 2018 márciusáig 10-16 éveseknek.
Írtál már naplót? Blogot, videóblogot, újságcikket? Kipróbálnád, csak nem tudod, hol kezdd el? Szeretnél találkozni hús-vér írókkal, költőkkel, bloggerekkel, youtuberekkel? Szereted a rólad szóló történeteket? Előadnád kedvenc témád egy nagyobb társaság előtt? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, csatlakozz játékunkhoz! Semmi sem kötelező. :)Idei Carpe diem! - Ragadd meg a naplód! játékunkon 82 játékos 29 csapatban vagy egyénileg vett részt. A 10-15 éves olvasóink egész évben naplóregényeket olvastak, naplót, blogposztot írtak, könyvajánló videót, újságcikket készítettek. Találkoztunk Sohonyai Edit íróval, aki fergeteges előadásán megismertetett minket az alapvető viselkedési normákkal, és azzal, hogyan állhatunk ki magunkért kényes helyzetekben (képek, beszámoló). Második találkozónkon a világutazó fiatal blogger, Dreamtime Traveler - Kaponay Réka első regényét mutatta be, és családja sok-sok kalandjáról is mesélt (képek, beszámoló), harmadik találkozónkon pedig On Sai (Varga Bea) népszerű író volt vendégünk, és meghívtunk két booktubert is, Szentinelt és Book of Hails-t, nagyon érdekes, tanulságos beszélgetés kerekedett belőle (képek, beszámoló). Részt vettünk újságíróként könyvtárunk első diákkonferenciáján is (képek, beszámoló).

Játékunk fináléján, 2018. április 19-én Mészöly Ágnes író volt vendégünk, röviden felidéztük az év eseményeit, utána pedig Petőfi és Szendrey Júlia egy-egy levelét, naplóbejegyzését öntöttük blogformába. Majd SMS-eket írtunk egymás beküldött munkáiból. Egy csapatunk pedig szuper tervet készített a fiatalok birodalmához, az új, nagyobb helyre költözött Kikötőnkhoz. Eseménydús év áll mögöttünk, szeretettel gratulálunk minden nyertesünknek, és köszönjük a lelkes részvételt minden játékosunknak, felkészítőiknek.

Képek az utolsó találkozónkról

Győztes egyéni játékosok:
1. Blogger - Németh Zsófia - 810 pont
2. Klement Dea Petra - 780 pont

Győztes csapatok:
1. Könyvmoly kukacok - Bors Gréta, Harka Szilvia, Horváth Tamara - 1655 pont
2. Olvasó manók - Barabás Petra, Kalmár Zsanett, Kiss Petra - 970 pont
3. Aranycsapat - Csisnier Botond, Elges Gergő - 840 pont

Játékunk kiírása:

Az ajánlott irodalomlistán többnyire kortárs ifjúsági írók szépirodalmi művei szerepelnek.
Csapatonként legalább három regény elolvasása kötelező:
Olvasmánylista

Októberi kérdéssor (könyvtári feladatok és kreatív munka)

Novemberi kérdéssor

Decemberi kérdéssor

Januári kérdéssor

Februári kérdéssor

2017 októberétől 2018 márciusáig hetedik alkalommal hirdetjük meg 10-16 éveseknek szóló játékunkat a FSZEK kispesti Üllői úti könyvtárában.

Minden évben más tematika köré szervezzük a játékokat, ebben a tanévben hat fordulón keresztül a naplókat, naplóregényeket, blogokat, videóblogokat vesszük sorra, s kicsit az újságírás témakörét is érintjük.

Találkozóink:

2017. október 12-én (csütörtökön) 17 órától: Naplókészítés, találkozó Sohonyai Edit íróval

„Nagyon görcsös, szorongó kamasz voltam, sok mindent nem értettem a körülöttem lévő világból. Legfőképpen a fiúkat. Pfú! De jó, hogy kinőttem ezeket az éveket! Pontosan tudom, milyen gátlásosnak lenni, milyen érzés az esélytelenek kétségbeesésével szerelmesnek lenni, s milyen elérhetetlennek tűnik ebben az állapotban a boldogság.”
„Általában olyan személyt választok főhősnek, akit jól ismerek, sokat beszélgetek vele. A regényhősök minden esetben bejárnak egy utat, de ez számomra inkább belső út. Valóban pszichoterápia ez abban az értelemben, hogy csak akkor hiteles, ha a téma megérintett engem is. Aztán ha megvan a belső honnan hová útirány, jöhetnek a vidám-szomorú hétköznapok – így készül el a regény.”

2017. december 7-én (csütörtökön) 17 órától: Blogírás, találkozás Kaponay Réka bloggerrel, íróval, világutazóval

Kaponay Réka valóra váltotta mindazt, amiről a vele egykorúak álmodni is alig mernek: 16 éves korára 6 kontinens több mint 35 országában járt, és már egy saját regénnyel is büszkélkedhet. A magyar származású ausztrál lány útja során rengeteg emberrel találkozott: meghallgatta a történetüket, megismerte, hogyan látják a világot. Élményei hatására írta meg első regényét, Az Őrző hajnalát, amellyel arra szeretné bátorítani a fiatalokat, hogy merjenek kilépni megszokott közegükből, és valósítsák meg álmaikat.

Réka blogja: https://www.dreamtimetraveler.com2018. január 18-án (csütörtökön) 17 órától: Videóblog készítése, találkozó vloggerekkel, On Sai íróval

Író, szerkesztő, viselkedéselemző. 2004-től a fantasztikus irodalom aktív tagja, az Írókör egyik alapítótagja, 2007-től blogger. 2008-2011 között a Zsoldos-díj koordinátora, 2011 óta a Könyvmolyképző Kiadónál az Aranymosás tehetségtámogató projekt vezetője.
Sci-fi és fantasy regényeket és novellákat ír. Író hitvallása a lendület, humor és a jó karakterek. Egyes regényeiben nevettet, máshol elgondolkoztatni szeret.
Sülysápon él, és három gyermeke van.

http://onsairegenyek.blogspot.hu

2018. február 15-én, (csütörtökön) 17 órától: ETO diákkonferencia; zsűri: Kaposi Ildikó könyvtáros, gyermekirodalmi szakértő, Mészöly Ágnes író

Mészöly Ágnes a kétezres évek elején kezdett írással foglalkozni, a VJRKTF kommunikáció szaka és a MÚOSZ újságíróiskolájának elvégzése után alkotta meg első, Sünimanó című meseregényét, de néhány éven keresztül az irodalmi tevékenységgel párhuzamosan dolgozott konduktorként és fejlesztő pedagógusként is. Jelenleg is Pestlőrincen él férjével és négy gyerekével. Főként meséket, ifjúsági regényeket ír, ritkábban online újságokba vagy nyomtatott periodikákba. (Wikipédia)

Kaposi Ildikó vagyok. Miután lediplomáztam könyvtár szakon, egy amatőr bábegyütessel felléptünk a Sárkányos Gyerekkönyvtárban. Szerelem volt első látásra, és fél év múlva teljesült is az álmom, gyerekkönyvtáros lettem. 2002 óta vagyok a Szabó Ervin könyvtár munkatársa különböző tagkönyvtárakban. Jelenleg a Kőbányai Könyvtár vezetője vagyok. 2015-ben elvégeztem a KRE Gyermek-, és ifjúsági irodalmi szakértő továbbképzését, mert nagyon fontosnak tartom az olvasáskultúra támogatását gyermekkorban. Az ifjúsági irodalom pedig engem is kikapcsol, szórakoztat, elgondolkodtat. 4 éve vezetem a könyvtár és a Fővárosi Önkormányzat közös művelődési élménytáborát kamaszoknak, ahol a játék és a művelődés egy közös halmazt alkot. 42 éves vagyok, egy kiskamasz fiú anyukája.

2018. április 19-én, csütörtökön 16 órától Mészöly Ágnes íróval várunk titeket egy játékos utolsó találkozóra, eredményhirdetésre. Minden jelentekzőt szeretettel várunk, mert a találkozón is várnak rátok feladatok, így minden résztvevő nyerhet.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
kispesti Üllői úti könyvtára
1191 Budapest, Üllői út 255. +36-1-281-1163
fszek1901@fszek.hu
http://old.fszek.hu/ulloi
http://www.facebook.com/fszekulloi

Jelentkezni egyénileg vagy 3-4 fős csapattal lehet 2017. október 10-ig a következő űrlapon: Űrlap

Menü

Eseménynaptár

« 2021 október »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség