FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR / GYEREKEKNEK

Menü

Főmenü » Gyerekeknek » Gyerekkönyvtárak, részlegek » Király u. 5. » Könyvtári órák

Könyvtári órák

2010-05-03 18:48:00

Könyvtárunk várja azokat az osztályokat, akik szívesen részt vennének csoportos foglalkozásainkon, amelyek keretein belül lehetőség nyílik ingyenes beiratkozásra, kölcsönzésre, böngészésre is.

Könyvtári órák

A könyvtárlátogatás feltétele a könyvtár Használati Szabályzatában rögzített beiratkozás, amely ingyenes minden 16 év alatti gyermeknek. Ehhez beiratkozási lapokat adunk a könyvtárlátogatás előtt (könyvtárunkban személyesen lehet átvenni), melyet a gyermek jótállójának (csak szülő lehet) kell kitöltetni. A beiratkozási lapokat kérjük, jutassák vissza pár nappal a könyvtárlátogatás előtt, hogy az adminisztrációt el tudjuk időben végezni, és az olvasójegyet megkaphassák a gyerekek már az első könyvtári óra keretében.

A könyvtári órákra kérjük, legalább egy héttel előre jelentkezzenek telefonon, vagy személyesen. Az órák előzetes megbeszélés szerinti témákat dolgoznak fel 45 vagy 60 percben. Ezek lehetnek a tananyaggal kapcsolatosak, de lehetnek egyéb témájúak is.


A könyvtári órákon az alábbiakra van mód:

1. KÖNYVTÁRBEMUTATÓ:
A könyvtár állományának feltérképezése játékos könyvtárhasználati feladatok formájában;

2. ESEMÉNY-FIGYELŐ:
A hónaphoz kötődő népi hagyományok, jeles napok megismertetése könyvajánlóval, esetenként kézműves foglalkozással;

3. KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK:
Kötelező olvasmányok megbeszélése, szerepjátékokkal, feladatokkal színesítve;

4. VERSES FOGLALKOZÁSOK:
Egy-egy vers részletes megismerése, bevezetés a verselemzésbe alsós tagozattól kezdődően.

A kötelező olvasmányokat vagy verseket feldolgozó órákra előzetes témaegyeztetés szükséges az óra előtt legalább két héttel.


A jeles napokhoz kapcsolódó foglalkozásokon többek között az alábbi témákat vesszük át:

JANUÁR:
Januárban Újév és Vízkereszt kapcsán ismerünk meg népszokásokat. Emellett elbeszélgetünk az ekkor megalakulásának évfordulóját tartó Hortobágyi Nemzeti Parkról, vagy január elsején született Petőfi Sándorról, illetve Lackfi Jánost is bemutatjuk a gyerekeknek, aki gyermekvers-paródiáival kicsik és nagyok kedvence.

FEBRUÁR:
Februárban fő téma a farsangi időszak, annak is főként a néprajzi értékei, a busójárás, a kiszehajtás. A Tisza élővilágát, illetve a Föld vizes élőhelyeit is górcső alá vesszük emléknapjuk kapcsán, illetve Szent Balázst, Szent Bálintot és Veronika kendőjét is.

MÁRCIUS:
Márciusban természetesen nemzeti ünnepünk dominál, emellett szó esik születésének évfordulója kapcsán Arany Jánosról, a költészet világnapjáról, a tavaszról, a víz világnapjáról, a nőnapról.

ÁPRILIS:
Áprilisban fő témánk a Húsvét. Sorra vesszük a húsvéti népszokásokat, locsolóverseket tanulunk. Kiderül miért „bolond” az április. A meseírás napja alkalmából Andersen klasszikusait is megismerjük. Az emberszeretet, a költészet, a könyv és az űrhajózás világnapja is remek alkalmat kínál egy közös beszélgetésre.

MÁJUS:
Májusban beszélgetünk a Pünkösdről. Megnézzük, hogy május első vasárnapjából hogy lett az édesanyák napja. A nevetés világnapja és Lázár Ervin születésnapja alkalmából egy-egy vidám történettel is megismerkedünk. Megbeszéljük, miért is „fagyosak” a Fagyosszentek. A távközlés és az Internet világnapja okán pedig közösen elképzeljük, milyen lehetett régen ezek nélkül az élet.

JÚNIUS:
Júniusban megismerkedünk a pedagógusnappal, Medárd napjával, az ünnepi könyvhéttel és a Trianoni békeszerződéssel. A környezetvédelmi világnap alkalmából felkutatjuk Magyarország védett természeti értékeit. Megvizsgáljuk, mi is történik a nyári napforduló idején.

SZEPTEMBER:
Szeptemberben az ősszel kapcsolatos témákat vesszük sorra: a szüretről, a madarak költözéséről, a természet és az időjárás változásáról lesz szó. A mozdonyvezetők napja, a tengerészeti és az autómentes nap alkalmából beszélgetünk a közlekedésről. Benedek Elek születésnapja is erre a hónapra esik: ekkor tartjuk a népmese napját.

OKTÓBER:
Októberben a zene világnapját ünnepeljük zenei aláfestéssel színesítve. A nemzetközi madármegfigyelő napok keretében ismerkedünk a különböző madárfajokkal. Szó lesz a kenyér világnapjáról, az állatok világnapjáról és a világűr hetéről is. Természetesen megemlékezünk az aradi vértanúkról és az 1956-os forradalomról.

NOVEMBER:
Novemberben a magyar tudomány napja alkalmából lesz szó a kiemelkedő magyar tudományos felfedezésekről, és a budapesti hidakról az Árpád híd felavatásának évfordulója kapcsán. A magyar népdal és népköltészet hete alkalmából hallgatunk népdalokat, és a népköltészet szépségeibe is bepillantunk.

DECEMBER:
Decemberben természetesen nem hagyhatjuk ki a Mikulást, Luca napját és a Karácsonyt, de szó lesz Kodály Zoltánról születésének évfordulója kapcsán, emellett a labdarúgás világnapjáról, és hogy miért ünnepeljük ekkor a hűség napját. Megbeszéljük a téli napfordulóhoz és időjáráshoz kapcsolódó tudnivalókat is.


Szeretettel várjuk Önöket!

Menü

Eseménynaptár

« 2022 június »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    

A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség