• Keresés
 • Távhasználat
  • Könyvhosszabbítás

     :: Olvasójegy vonalkód
     :: Születési dátum
         (pl. 1970.01.01)


      :: Kölcsönzés helye • Keresés a katalógusban
 • Szolgáltatás keresés
 • Könyvtárkereső
 • Hirlevél
 • Bejelentkezés
 • FSZEK.hu kezdő oldal

Főmenü » Gyerekeknek

Dienes Éva könyvajánlója

2014-10-03 12:40:07

A Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője ajánl számára kedves könyveket.

„Azért, mert sok boldogság van itt” – Boglárka, 4. osztályos tanuló mondta ezt gyerekkönyvtárunkról.

Közel 14 éve segítek gyerekkönyvtárosként, hogy könyv és olvasó egymásra találjon, a média útvesztőiből kivezető fonalat továbbadom, programokat szervezek, tartok, csoportokat fogadok és így tovább. Ha akarom, összezsugorodok manóba, vagy óriás leszek, ha kéred, és ha kell, tüzet fújok sárkányként. A Sárkányos Gyerekkönyvtár egyik alapító tagjaként láthattam, hogyan fejlődik, gyarapodik a gyűjtemény, akárcsak használói, a gyerekek. A sárkány a mesében a legértékesebbet – királylányt, kincseket, az élet vizét – őrzi. Így nem meglepő, hogy a könyvtárban több mint 22.000 kötet formájában kincsek lapulnak a polcokon; mind arra vár, hogy felfedezzük. Lépj be a saját (b)irodalmadba! Budapest egyik legvarázslatosabb helyszínén, a Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának otthont adó palotában várunk minden kedves érdeklődőt, felnőttet és gyereket egyaránt. Kedvedre lapozgathatsz az égig érő fák tövében, kipróbálhatod a társasjátékokat, megkeresheted a napot, a holdat és a csillagokat a könyvtárban – a teremben, a történetekben és a számítógépen.

Imádom a gyerekkönyveket. Amikor megszülettek a lányaim, könyvkereskedő barátom azt mondta: „Éva, Neked jó ürügy, hogy vannak gyerekeid, hogy gyerekirodalmat olvassál.” Kedvenc történetem az 1984-ben megjelent Mildi meséi. Ifj. Gaál Mózes légies, szecessziós hangulatú története már kislányként elbűvölt. „Valahogy nagy nehezen megtudtam ezeket a meséket. Sokat jártam, sokat hallgatóztam, míg megtudtam, mert kevesen tudják, s azok is titkolják. Pedig nem szabad titkolni azt, ami szép, hanem oda kell sietni mindenkihez és elmondani mindenkinek, csak azért, mert szép.” Ez a feladatom szülőként, gyerekkönyvtárosként, pedagógusként, rendezvényszervezőként, blogíróként.

Másik nagy gyerekkori kedvencem Michael Ende A végtelen történet című meseregénye. Barnabás nem tudja, mire vállalkozik, mikor egy szép nap betéved egy antikváriumba és rátalál a vaskos könyvre Végtelen történet felirattal. Fantázia Birodalmában a Kislány Királynő megbetegszik, és a rettenetes Semmi egyre jobban terjed. A kisfiú az egyetlen, aki képes megmenteni mindkét világot. Vajon sikerül neki? Lányaimnak egyik nyáron, a strandon felolvastam fejezetenként; ugyanúgy izgultak, mint én.

Két sorozat, amelyből mindet elolvastam, megvettem nekik és szerették: Marék Veronika Kippkopp-történetei és Sven Nordquist Pettson-történetei. A gesztenyegyerekek kalandjait el is játszottuk, így ősz idején készítettük el otthon a gesztenyefigurákat és meséltük egymásnak az otthonkeresés és otthontalálás viszontagságait, a különböző évszakokat, az ajándékozás örömét. Pettson és Findusz külön tanulmányt érdemelne zseniális rajzaival és történeteivel. A rajzokon újabb és újabb szereplőket lehet felfedezni. Pettson, a bogaras öregember beszélő macskájával furcsa kalandokba kerül: nyílvesszővel horgásznak, a kertben sátoroznak, rókát ijesztgetnek és karácsonyfát fúrnak-faragnak. Közben a tyúkok folyamatosan kávéznak és trécselnek. Nehéz letenni.

Nagy kedvencünk a finn Timo Parvela Ella-sorozata. A francia kis Nicolas világára emlékeztet a humora. Dőltünk a nevetéstől, miközben olvastuk, sőt, a nagylány is félbehagyta kedvenc olvasmányát, hogy velünk követhesse a történéseket. „Természetesen mindannyian szerettük volna megmutatni, hogy tudunk [úszni], így aztán valamennyien beugráltunk a vízbe. Azután a tanító bácsi is beugrott, és kimentette Tuukkát, Patét, Tiinát és Heidit, akik mégsem tudtak úszni. Nagyon csodálkoztunk, amikor észrevettük, hogy a tanító bácsi ruhástól ugrott a vízbe.” (Timo Parvela: Ella és barátai)

Ha már a víznél tartunk: a magyar tengerről és környékéről két különleges történet is született, két kiváló író tollából. Nyulász Péter Helkája egy balatoni legenda (Helka és Kelén mondája Lipták Gábor Aranyhíd című kötetéből) újraélesztése és továbbgondolása ifjúsági regényként (mese-, kalandregény és fantasy). Izgalmas történet a víz partján, sok-sok legendás szereplővel, boszorkányokkal, tündérekkel, manókkal, varázslókkal, hercegi családdal és persze állatokkal. Izgatottan olvastam a kalandokat, amelyekből a humor se hiányzott.

Kíváncsian vettem kézbe Jeney Zoltán Rév Fülöp című lovagregényét a Helka után; vajon tud-e többet, mást adni? Várakozásomat felülmúlta a derűs humor és elrejtett hétköznapi bölcsesség. „Balatónia tavi ország, ott terem a mormolánc és a kockafű.” Ötletes kifejezések garmadája: rengeteg ismeretlen, csodaszép helységnév, a növény- és állatvilág szereplői új jelentéssel felruházva. S mindennek váza egy népmesei lovagregény humorral „bundázva”. A második kötetből az is kiderül, hogy mire kell vigyázni, ha jönnek a siófok! Lehet élni a balatoni történetek nélkül, csak nem érdemes...

Davide Cali Az ellenség című könyve kötelezően ajánlott képeskönyv, rövid történet a háborúról; felnőttnek, gyereknek egyaránt – együtt. Zseniálisan nagyszerű. Nem azt magyarázza ezernyi példával, sokkoló képpel, hogy a háború miért rossz, mennyi fájdalommal és veszteséggel jár, hanem azt mutatja be, hogy az ellenség ugyanúgy ember, mint te vagy én, aki éhes, fázik, fél, remél; retteg, hogy meghal, álmodozik, szeret és gyűlöl, és ugyanúgy vesztese a háborúnak, mint te vagy én, mint mindenki, mert ugyanúgy érző lény – ember.

És maradhatunk-e sárkányok nélkül a Sárkányos Könyvtárban? Licia Troisi Sárkánylány című történetében Szófia, a főszereplő 12 éves elmúlt és árvaházban él. Kétbalkezes és semmiben nem tehetséges. Éjszakánként azonban fehéren ragyogó márványvárosban repül. S egy szép napon megérkezik a professzor, aki örökbe fogadja, és a lány élete gyökerestül megváltozik. Kiderül, hogy rejtett képességekkel rendelkezik, és meg kell mentenie az Élet Fáját, s nem mellékesen meg kell küzdenie a gonosszal. Izgalmas, lebilincselő ifjúsági olvasmány, már mind a négy kötetét kiolvastam – azonnal, amikor megjelentek –, és alig várom, hogy belekezdhessek az ötödik részbe.

„Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat.” (Albert Einstein)

„Vannak emberek, akik sohasem jutnak el Fantáziába, meg olyanok is, akik eljutnak ugyan, de aztán örökre ott maradnak. Kevesen vannak, akik eljutnak oda, majd vissza is térnek. Akárcsak te, Barnabás. És az ilyenek gyógyítják meg mind a két világot.” (Michael Ende: A Végtelen Történet)
A Sárkányos Gyermek(b)irodalomban, a Tudás és Fantázia (b)irodalmában is kalandozhatsz.
Vár a könyvtár!

Dienes Éva

 • Katalógus
 • Rendezvények
 • Kreatív sarok
 • Felnőtteknek
 • Eseménynaptár

  « 2022 június »
  H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30