• Keresés
 • Távhasználat
  • Könyvhosszabbítás

     :: Olvasójegy vonalkód
     :: Születési dátum
         (pl. 1970.01.01)


      :: Kölcsönzés helye • Keresés a katalógusban
 • Szolgáltatás keresés
 • Könyvtárkereső
 • Hirlevél
 • Bejelentkezés
 • FSZEK.hu kezdő oldal

Főmenü » Gyerekeknek

Gyerekkönyvtárosok ajánlják

2014-07-07 09:40:52

Júniusban Bencsikné Kucska Zsuzsa a Terézvárosi könyvtárból

„Szeretem a könyvtáram.” – Kliment Dávid és Tóth Mónika, a könyvtár olvasói

„Dolgozz keményen, játssz sokat, és élj szeretetben.” /Stuart és Linda MacFarlane/

Lassan 40 éve dolgozom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtáraiban. Dolgoztam a főváros III., XVI., I., kerületében, és 23 éve vagyok a VI. kerületi Terézvárosi Gyermekkönyvtár vezetője:
(A képen az 1961 óta megrendezett kerületi komplex rajzverseny-kiállítás megnyitóján vagyunk láthatók.)

A fenti két mondat jól összefoglalja, mit gondolok a munkáról, életről, a könyvekről. Még két kifejezést teszek melléjük: mosoly, érintés.Az eltelt években sokféle módszert próbáltam ki a könyvtár és az olvasás megszerettetésére.
A legsikeresebbek voltak a felolvasások, nem hivatalos világrekordok, a népmesei játszóházak, a szülőkkel együtt szervezett óvodás klubok, a nyári bejáró táborok. Szeretek mindenfélét olvasni, szeretek róla beszélgetni, szeretem, ha valaki az olvasmányélményeit osztja meg velem.

A következő képek egy kis válogatást adnak a kedvenc könyveimből, nehéz döntések után.
Szeretettel ajánlom Neked, kedves Olvasó. Vedd őket kézbe, lapozz bele, kölcsönözd ki, olvasd el!

A könyvtárban a képeskönyvek között találod őket. Könyvtári jelzése: K. Az első a könyv egy csacsiról szól, aki szerelmes, s mint kiderül ez egyik korban sem könnyű. Dani csacsi szégyenlős, nem meri megszólítani Julcsi csacsit. Sikerül-e legyőzni szégyenlősségét és lesz rá mód, hogy egymásra találjanak a szerelmesek? Erről szól ez a humorral teli képeskönyv.
A másik könyv, kedvenc helyszínemen, egy könyvtárban játszódik: Lehet-e könyvtárhasználó egy oroszlán? Erre a kérdésre kaphatsz választ, ha végére érsz a történetnek. A mi könyvtárunkban nem járt még oroszlán, de másfél évig Harcos cica volt a könyveink társa.

Kedves magyar szerzőim egyike Nógrádi Gábor. A képen látható könyvet még kéziratban olvashattam, és ajándékba is kaptunk a szerzőtől egy példányt. Ha lány vagy, és cserélnél anyukáddal, kiderülhet, mégis csak jó a saját bőrünkben lenni!
„Anyu is ezt mondta. Ki fogjuk bírni valahogy..."
Szédületes iskolai, és otthoni kalandok várnak 25 fejezeten keresztül. A regény párja a Petepite, gondolhatod, kik is cserélnek itt helyet… Ha mégsem, sétálj a polchoz! Könyvtári jelölése: R. (2000, Az Év Gyermekkönyve díj, 2002: a világ legjobb gyerekkönyvei között, IBBY Honour list)

A képen nem az én gyerekkori könyvem látható, az már kikopott vagy könyvtári borítót kapott, valószínűleg szürke változatban, így fel sem tűnne, ha a Kalandos történetek polcánál kutakodnál. Könyvtári jelölése: R- Kt. Itt a Könyvmolyképző Kiadó kiadványait láthatod, sorozatuk 2003-ban lett „Az Év gyermekkönyve" díjasa. Izgalom, kaland, szerelem, nevetés, sírás; ez Winnetou története. Az apacsok vezére és fehérbőrű barátainak kalandjai több száz oldalon keresztül.
Winnetou szerény, bátor, nyugodt, kékesfekete hajú, magával ragadó férfiú, szívesen találkoztam volna vele…
A regényből megtudhatod kiknek a főnöke Incsu Csunna, kinek adta szívét Nso Csi, ki volt Old Shatterhand, Old Firehand, Old Death és a többiek. Ha érdekel a Vadnyugat, az indiánok élete, ez a te könyved. Ne riasszon el, hogy hosszú, észre sem fogod venni. Két verseskötet. Az Apám kakasa két mai költő vállalkozása: változatok klasszikus magyar gyerekversekre. A két költő: Lackfi János és Vörös István.
A címadó vers Petőfi Sándor: Anyám tyúkja költeményének változata. Ha szeretsz nevetni, vedd a kezedbe, és ismerj rá nagy klasszikusokra! Az ismeretlen verseken is jót mulathatsz!
A másik verseskötet finn gyerekverseket, mondókákat tartalmaz, szokatlan formákban is. Mi jut eszedbe, ha ezt olvasod: „A hüvelykujj beesett a vödörbe, finn katona megmentette….”? ...... Igazad van!
Könyvtári jelölése: V A mesék világa.
A lóvátett sárkány meséiben sok a humoros történet, ha a bolondos meséket kedveled, ez a te köteted! A nevem is megjelenik a kötetben Jófonó Zsuzsika történetében, mindig izgalmas a nevünkkel találkozni egy könyvben!

A mesék hősei között van szamár, macska, szegény ember, malac, kövér ember, bíró, király, királylány, papné, leány, udvari bolond. A sort a mesék olvasása után folytathatod! A szereplők esznek is: „Habart paszulyt ettek, meg kemencében sült rétest” ha nem is kemencében, de otthon is süthetsz rétest a sütőben, s készíthetsz babfőzeléket is.

Andersen meséi közül kedvencem a Vadhattyúk, ami a testvéri szeretet, a bátorság, a kitartás szép példája. Nekem példaképem a királylány, aki megmenti bátyjait a varázslat alól. A rút kiskacsa története állítólag magáról Andersenről szól, akinek születésnapja, április másodika a gyerekkönyv ünnepe.
A kötet az én otthoni példányom alapján készült, hihetetlen, de igaz, nekem megvolt a régi nagy alakú kiadás, büszke vagyok rá! Könyvtári jelölése: M

A gyerekek kalandjai, az izgalmak könyvei. Mind a két kötetben testvérek játsszák a főszerepeket. Mindig szerettem a nyomozásokat, kalandokat, hiszen gyerekkoromban apukám íjat-nyilat készített nekünk, amivel „vadászhattunk”, bujkálhattunk, bandázhattunk.
A kis detektívek nyári vakációjuk alatt találkoznak a nem várt kalanddal, a titokkal teli házzal. Fordulatokban nincs hiány, de a zegzugos alagútrendszer titkára is fény derül a kötet végére.

A Fecskék és Fruskák egy újabb nyári történet: vitorlásokkal, a Vadmacska szigettel, egy születésnapi piknikkel. A könyvet olvasva megtudhatod, kinek van halálfejes lobogója, ki is Flint kapitány, Robinson Crusoe, hol folyik az Amazon folyam, mi is a véd- és dacszövetség. Ha még nem szerettél vitorlázni, most biztosan kedvet kapsz hozzá! Könyvtári jelölése: R.

Két szép, szomorú könyv nagyoknak, szülőknek is! A 35 kiló remény főszereplője Subosc Gregoire, aki utál iskolába járni , elege van a szüleiből, egyszóval kamasz. Mi lesz vele? Van-e remény a változásra? Egy őszinte könyv a kamasz érzelmekről, és arról, hogy mindenkinek van egy valaki, aki a legrosszabb helyzetben is érzelmi támaszt nyújt, ha észreveszi és meri vállalni.
Szólít a szörny, a halál. Mindenkit izgat, mi lesz vele a halál után; mi lesz a szeretteivel, hogyan lehet túlélni, elfogadni a veszteséget. Egy fiú, Conor érzelmeit, gondolatait ismerhetjük meg az alapvetően szomorú történetben, megrázó illusztrációkkal.
Könyvtári jelölése: R.

A Piknik sorozat kötetei - három súlyos téma kamaszoknak. A Csillaghullás Athénban egy szexuális zaklatás története, melyről ma itthon is sok szó esik. A főszereplő Asztradení, a „csillaglány”, aki vidékről kerül fel a fővárosba, hol élete megváltozik.

Konzerv Konrád műgyerek és postán érkezik családjához. Hogyan lesz belőle szeretetre méltó gyerek, erről szól a könyv.

Híd a túlvilágra, egy farmer fiú és egy igen nagy fantáziával megáldott lány barátságának a története. Jess elveszíti Lesliet, mit kezd a veszteség érzésével, hol is van Máshol-ország? Hinni kell valamiben, hogy elviselhető legyen a veszteség? Ez ennek a szép és igaz könyvnek a története. Könyvtári jelölése: R /Piknik sorozat.

Kedves Olvasó!
Szeretettel vár a Terézvárosi gyermekkönyvtár: Budapest, VI. ker. Liszt Ferenc tér 6.

Az ajánlott könyveket a könyvtár online katalógusában megkeresheted, és a hozzád legközelebbi könyvtárból ki is kölcsönözheted!


„Üdv az olvasónak” /Comenius/

Bencsikné Kucska Zsuzsa,
Zsuzsa néni

 • Katalógus
 • Rendezvények
 • Kreatív sarok
 • Felnőtteknek
 • Eseménynaptár

  « 2021 október »
  H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 29 30 31