Olvasáskultúra fejlesztése

2010-01-21

Programsorozat a digitális szakadék leküzdésére, nem formális képzés

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár évek óta fontos feladatának tekinti az informatikai képzésben nem részesült olvasói számára internethasználati és információkeresési ismeretek átadását. Eddig több ezer, főleg az idősebb korosztályba tartozó budapesti lakos barátkozott meg könyvtárunkban a számítógéppel és az internettel. A nem formális képzés során a résztvevőkkel könyvtárostanárok, könyvtár-informatikusok foglalkoznak.

A 15 órás foglalkozássorozatok a teljesen kezdőktől a haladó szintűek számára indulnak. Elsődleges célcsoport az 50+ korosztály, de várunk jelentkezőket a pályakezdő munkanélküliek, az átképzésben résztvevők, a munkába visszatérők köréből is. A résztvevők megismerkednek a számítógép és az internet alapfogalmaival, majd az információkeresés alapjait, a böngészést, információk tárolását tanulják meg. Külön napot szánunk az elektronikus levelezés elsajátítására. Bemutatjuk a könyvtár elektronikus katalógusát és több fontos adatbázist. A mindennapi életben az ügyintézéstől kezdve a szórakozáson át, a kapcsolattartásig, minden területen nélkülözhetetlen a digitális írástudás, ezért néhány alapvető e-ügyintézési feladatot is megoldunk közösen. Ez utóbbi ismeretek elsajátítására önálló programsorozatot is szervezünk.

Speciális tartalmú, kiscsoportos keretek között ismerhetik meg látássérült olvasóink a JAWS for Windows képernyőolvasó programot, az internet használatát és az információkeresés mikéntjét. Könyvtárostanár bevonásával vak informatikus vezeti a foglalkozásokat. A program tematikáját a látássérült hallgatók igényeinek megfelelően dolgozzuk ki, például a vakbarát oldalak bemutatása nagyobb hangsúlyt kap.
Fórum - Regisztráció - Bejelentkezés

Hozzászólni, illetve új topicot létrehozni csak regisztrált felhasználóink tudnak.

Felhasználónév:
Jelszó:
Vissza a főoldalra
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR 2010
DESIGNED BY PROLOG REKLÁM
POWERED BY SUPPORTAL