Hírek

2010-02-01

Olvasásnépszerűsítési kampány a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a TÁMOP 3.2.4/1/KMR projekt keretein belül, 2010 januárja és 2011 februárja között olvasásfejlesztési kampányt folytatott. A kampány eleje és vége kiemelten fontos időszak volt az olvasásfejlesztés reklámozásában. A kampány első hónapja 2010. január 22-étől kezdődő harminc nap, az utolsó hónap pedig a 2011. január 22-étől kezdődő harminc nap.

Ennyit a bejelentésről… Az adatszerűen kopogó tények mögött azonban érző lelkületű könyvtárosok tolonganak, alig várva, hogy azt a semmihez nem hasonlítható élményt, amelyet csak az olvasás adhat, megoszthassák a nagyközönséggel. Mert miként Goethe mondta, „Szürke minden elmélet, de zöld az élet aranyalmafája…” Az irodalom nagyszerűségéről már sok okos hozzáértő nyilatkozott, de mintha nyilatkozatukkal inkább elriasztották volna a nagyérdeműt. Miért is kéne, hogy élményt jelentsen bárkinek x professzor látomása műfajokról, vagy értekezése egy-egy szereplőről? Egészen kicsi-kicsi koromban szüleim este felolvasták a gyermekirodalom remekeit – gondolom, sokan nőttünk így föl. A Pál utcai fiúk befejezése órákig tartó sírógörcsöt váltott ki négyéves lelkemből. „Édesem – vigasztalt anyám – sajnálod szegény Nemecseket…” „Dehogy – tiltakoztam már akkor is – ő megdicsőült és meghalt! De szegény Geréb, őt nem vették vissza a csapatba!” Aztán tíz évvel később kiskamaszként megint átzokogtam egy estét, amiért Rhet Butler elhagyta Scarlettet, de igazán hidegen hagyott a vérszegény Asley sóhajtozása… És azóta is olvasok és nevetek, olvasok és sírok. De nem unatkozom. Mert ha nem érdekel a történet, bizony abbahagyom. Ezért szólítjuk meg az olvasókat kampányunkban: hogy tanácsot adjunk, milyen történetbe kezdjenek bele. Nem azért, mert tanulságos, mert bemutat egy korszakot, vagy akármit. Nem azért, hogy gyarapodjon értelemben és lélekben. Hanem azért, hogy elmerülve gyönyörködjön egy-egy történetben. Ezért a kampány első hónapjában a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár internetes interaktív szolgáltatásokkal, illetve elfeledett, de mindenképpen olvasásra/újraolvasásra javasolt irodalmi alkotások ajánlásával népszerűsíti az olvasást. Az internetes interaktív szolgáltatások keretein belül a könyvtár összegyűjti az olvasással és a könyvajánlással kapcsolatos minőségi blogokat, létrehoz egy listát az olvasást támogatók regisztrációjával, amelyhez bárki csatlakozhat, végül internetes játékot szervez és pályázatot hirdet.

Hol érhetők el ezek a „nem kanonizált” ajánlások? A könyvtár pályázati honlapján (tudasdepo.fszek.hu) tallózhatók - az újonnan megjelenő könyvek ajánlásával, és általában a könyvajánlással kapcsolatos - internetes blogok. A blogokból bárki tájékozódhat az „elfeledett” könyvekről, amelyek tartalmát a korábban azt elolvasók személyes véleményein keresztül ismerheti meg. Továbbá ő maga is leírhatja saját értelmezését a könyvről, új nézőpontot felvetve, és (ismét) érdekessé téve mások számára a „történetet”.

Azt mondják, az olvasás magányos szórakozás, és ebben sok igazság vagyon! Az olvasás nyújtotta élményről azonban lehet, és érdemes is beszélni. Honlapunkon regisztrációs listát hozunk létre, amelyen bárki – az ismert és elismert személyek társaságában – hangsúlyozhatja olvasási élményeit, kifejezheti az olvasás iránti elköteleződését. Az ismert személyeket videó-interjú keretében is kérdezzük arról, hogy mit, mikor, miért és hogyan olvastak. A listára való regisztráció nyitott.

Tanulni nehéz és gyötrelmes, nem a tanulás a jó, hanem a tudás. És a történetek éppen a tudáshoz vezető tanulást tehetik élményszerűvé, ezért Klikk-kalandor néven ismét játszani hívjuk az ifjú olvasókat, a korábban megismert és nagy népszerűségnek örvendő Gutenberg Galaxisba! A Klikk-kalandor online társasjáték, amely egy olyan virtuális könyvvilágba kalauzolja az érdeklődőket, ahol megelevenednek a gyermek- és ifjúsági irodalom remekei: rácsodálkozásra, felismerésre vagy újraolvasásra kalauzolva a versenyzőket.

Hisszük, hogy történeteket olvasni olyan, mint időgépen utazni. Az emlékezések a múltba, az álmok a jövőbe repítenek, és ehhez az utazáshoz még a teret sem kell meggörbíteni. Csak kell egy könyv, amit olvasunk…Ezért meghirdetünk egy minipályázatot „Olvasás bárhol” címmel, amelynek keretében olyan mobiltelefonnal vagy digitális géppel készült egy perces felvételek feltöltését várjuk a honlapra, amelyek az olvasást mutatják a legkülönbözőbb helyeken és helyzetekben. Hogy bemutassuk az időutazás sokféleségét…

Fórum - Regisztráció - Bejelentkezés

Hozzászólni, illetve új topicot létrehozni csak regisztrált felhasználóink tudnak.

Felhasználónév:
Jelszó:
Vissza a főoldalra
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR 2010
DESIGNED BY PROLOG REKLÁM
POWERED BY SUPPORTAL