FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR

Kérdése van?
Keressen minket!

| English | GYIK | Fórum

Főmenü

Bővült a Könyvtár otthonról szolgáltatás

2020-02-24 14:28:00

Cimkék: hírek, adatbázisok, elektronikus könyvtár

Új lehetőség, hogy az adatbázisok otthoni eléréséhez már online is be lehet iratkozni.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak kiemelten fontos, hogy minden érdeklődő, de különösen az oktatásban résztvevők számára a járványhelyzet időszakában távolról elérhető szolgáltatásokat tudjon biztosítani.

A Könyvtár számos adatbázis, online szolgáltatás előfizetője, közvetítője. Így hozzáférhető kínálatában a Digitalstand, mely napilapok és magazinok széles körének teljes tartalmát kínálja, az Új Jogtár, az EBSCO adatbázisai, az Akadémiai folyóiratok és szótárcsomagok is. Honlapunkon át böngészhetők továbbá a Szaktárs egyes adatbázisai, a Céginfo, az Encyclopaedia Britannica, a GALE adatbázisai, a Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatása, valamint művészeti, szociológiai és zenei tárgyú online tartalmak is. A FSZEK-ben elérhető adatbázisokról bővebben ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az adatbázisok egy része a szolgáltatókkal kötött szerződések alapján a kölcsönzőjeggyel rendelkező olvasók számára folyamatosan elérhetők otthonról is; más online gyűjtemények kizárólag a járványhelyzet miatti zárvatartás időszakában használhatók távoli eléréssel. Ilyen például az Arcanum Digitális Tudománytár: a szolgáltató Arcanum Adatbázis Kft. lehetővé tette, hogy olvasóink addig, amíg a könyvtár a járvány miatt zárva tart otthonukból is elérjék ennek több mint 30 millió oldalnyi tartalmát.

Érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasóink számára az adatbázis-használat szolgáltatás díjmentes. A szükséges beállításokról ide kattintva tájékozódhatnak.

A Könyvtár ugyanakkor azokra is gondol, akik nem rendelkeznek kölcsönzőjeggyel, de a járványhelyzet időszakában szeretnék az adatbázisokat otthonukból használni. Ők egy online regisztrációt követően, kedvezményesen, egy könyvtári napijegy áráért 30 napra érvényes virtuális jegyet válthatnak. A virtuális olvasójegyhez kapcsolódó ún. online olvasói státusz kizárólag az adatbázisok távoli elérésére jogosít. (Az elérhető adatbázisok körének változtatási jogát fenntartjuk.)

Online olvasói státuszát ide kattintva egy űrlap kitöltésével kezdeményezheti. A 30 napos szolgáltatás díja 1100 Ft. A virtuális jegy a díj befizetését követően, az aktiválástól számított 30 napig érvényes, azt követően megújítható.

A beérkező űrlapokat munkatársaink hétköznapokon 10 és 18 óra között dolgozzák fel, a megadott e-mail-címre visszaigazoló levelet küldenek. Kérjük, postaládájában ellenőrizze a levélszemét (spam) mappát is, mivel előfordulhat, hogy a visszaigazoló levél oda érkezik. A regisztrációt követően a szolgáltatási díjat a könyvtártól kapott visszaigazoló levélben szereplő adatokkal honlapunk távszolgáltatási felületén bejelentkezve kizárólag távfizetéssel, a SimplePay fizetési rendszer segítségével rendezheti. Az adatbázisok elérésére csak ezt követően lesz lehetősége.

Figyelmükbe ajánljuk továbbá ingyenes, Könyvtár otthonról elnevezésű szolgáltatásunkat is. Ennek keretében a könyvtár munkatársai segítenek az otthonról is elérhető adatbázisok használatában; információforrások keresésében. A szerzői jog által biztosított lehetőségek szerint különböző elektronikus tartalmakat is közvetítenek. A szolgáltatásról ide kattintva olvashatnak bővebben.